De brandweermannen kleden momenteel de kazerne aan met decorstukken uit de musical '14-'18.
Foto Geert De Rycke De brandweermannen kleden momenteel de kazerne aan met decorstukken uit de musical '14-'18.

Ode aan ode in Studio 100-decor

BRANDWEERKORPSEN BRENGEN HULDE AAN LAST POST

Vanavond wordt onder de Menenpoort in Ieper voor de 30.000ste keer de Last Post geblazen. In het hele land werken brandweerkorpsen mee aan de ode aan de ode. Zele maakte er een totaalspektakel van met decors van de musical '14-'18 en toneelfragmenten. Ook de collega's in het Duitse Berzbuir brengen een hulde.

Onder de Menenpoort in Ieper wordt sinds 1928 elke dag de Last Post geblazen als eerbetoon aan de gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Omdat de Last Post vanavond voor de 30.000ste keer geblazen wordt, werden brandweerkorpsen opgeroepen om deel te nemen aan de ode aan de ode. De Vriendenkring brandweer Zele greep die gelegenheid aan om het oorlogsverleden van Zele hierbij te betrekken.


"We willen meer doen dan alleen de Last Post blazen", zegt Patrik Dauwe van de Vriendenkring. De vrijwillige brandweermannen werkten de voorbije dagen al hard aan de inkleding van de brandweerkazerne. "We konden decorstukken krijgen van de musical '14-'18 van Studio 100. Daarmee kleedden we de brandweerkazerne volledig in. We kleden de avond in met drie fragmenten uit het verhaal van frontsoldaat Coene. Dat verhaal gaat over een Zeelse soldaat die tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het front moest gaan vechten en over zijn familie op het thuisfront", zegt Dauwe. Frank Van Mossevelde van theater Rhetorika en Bart Picqueur van harmonie Sinte-Cecilia werkten hieraan mee.

Duits dorpje

Tussen de toneelfragmenten door worden verhalen van vermiste soldaten voorgelezen. "We staan vanavond live in contact met onze collega's in Berzbuir. Dat is een Duits dorpje waar ons brandweerkorps al dertig jaar mee verbroederd is. Het is mooi dat we deze ode samen met hen kunnen brengen", zegt Dauwe. De toeschouwers mogen zich ook nog aan enkele extraatjes verwachten. "We verwachten meer dan vijfhonderd mensen. Behalve enkele prominenten, nodigden we ook verenigingen van oud-strijders en militairen uit. Het wordt een totaalspektakel, maar toch willen we er een stille herdenking van maken."


Ook in Hamme, Lebbeke en Buggenhout wordt een ode aan de ode gebracht. In Hamme start om 19.15 uur een optocht naar de brandweerkazerne. Ter plaatse worden enkele toespraken gehouden, de ceremonie in Ieper wordt getoond op groot scherm, vervolgens wordt de Last Post live gespeeld en daarna zullen de sirenes loeien. Ook aan de brandweerkazerne van Buggenhout wordt om 20 uur de Last Post geblazen. Daar werkt de lokale brandweer samen met de gemeente en de Koninklijke Nationale Strijdersbond Buggenhout. Ook in Lebbeke kan je vanaf 19 uur terecht aan de brandweerkazerne.

Lees meer