5 Hugo Langbeen oefent onder toeziend oog van andere pijnders. “Dit is een wake-up call voor wat ons op 24 mei 2020 te wachten staat. Het aftellen is nu echt begonnen”, zegt hij.
Geert De Rycke Hugo Langbeen oefent onder toeziend oog van andere pijnders. “Dit is een wake-up call voor wat ons op 24 mei 2020 te wachten staat. Het aftellen is nu echt begonnen”, zegt hij.

Pijnders starten voorbereidingen Ros Beiaardommegang: Maandenlang trainen om 100 kilo te kunnen dragen

Een houten structuur van liefst 70 kilogram dragen en daarmee rond de Hollandse Kazerne stappen. Daarmee zijn de pijnders officieel de voorbereidingen voor de Ros Beiaardommegang in mei 2020 begonnen. Het is een voorsmaakje, al heeft een pijnder bij de ommegang 100 kilo op de schouders. “Elke vezel in ons lijf snakt naar die hoogdag”, klinkt het.

Ze zijn met steeds meer, de pijnders. De stoere mannen, overal geliefd, die elke tien jaar het Ros Beiaard door de Dendermondse binnenstad dragen. En daar zijn tegenwoordig ook veel jonge gasten bij. Maar niet iedereen kan het Ros Beiaard dragen. Daarom worden drie teams van elk twaalf pijnders voor geselecteerd. “Die selectie gebeurt na Katuit”, zegt pijnderdeken Gustaaf Mannaert. “We bekijken dan ook hoe mannen in groep functioneren en welke pijnders best op elkaar ingespeeld zijn om een goed team te vormen. Dat is zowat het belangrijkste van de ommegang. Zonder teamgeest sta je nergens, want laat één pijnder het wat afweten dan krijgt de ander plots dubbel zoveel kilo’s te torsen.”

5 Eén voor één testen de pijnders hun fysieke kracht met de houten draagstructuur.
Geert De Rycke Eén voor één testen de pijnders hun fysieke kracht met de houten draagstructuur.

Maar ook spieren en uithouding zijn van belang. Daarom wordt er vanaf nu individueel getest en geoefend. Daarvoor is een speciale houten structuur gemaakt van 70 kilogram zwaar, die pijnders met riemen op de schouders dragen. “Jongens doen tegenwoordig de zware fysieke arbeid van vroeger niet meer, zoals de pijnders die indertijd scheepstrekkers waren”, legt Mannaert uit. “Nu ontdekken ze waar er nog werk aan de winkel is. Dat ze nu oefenen onder een brandende zon is nog niets vergeleken bij de ommegang zelf, de hoge temperaturen die onder het Ros Beiaard heersen en 30 kilo extra.”

Deken Gustaaf

Als er één iemand dat kan weten, dan is het wel deken Gustaaf Mannaert zelf. Hij droeg drie keer het Ros Beiaard. “In 1975 deed ik dat nog samen met mijn vader, die ons Peird liefst vijf keer gedragen heeft”, zegt Mannaert. “Ook in 1990 was ik erbij en in 2000 had ik zelfs de eer om het Ros op de Grote Markt te dragen bij de apotheose. Het was later geen gemakkelijke beslissing om de functie van deken op mij te nemen, want dat impliceerde dat ik het Ros niet meer zou dragen. Dat kan niet als je de leiding van de pijnders opneemt. Voordeel is wel dat ik de andere mannen als geen ander kan begeleiden bij hun taak.”

5 Zeventig kilo weegt de houten structuur zelf. Het Ros Beiaard dragen betekent nog eens dertig kilo extra.
Geert De Rycke Zeventig kilo weegt de houten structuur zelf. Het Ros Beiaard dragen betekent nog eens dertig kilo extra.

Rug- en beenspieren

Om uithouding en conditie te verbeteren, zullen de pijnders de komende maanden lopen. Voor de spieren zijn sessies in de fitness voorzien. Pijnder Jern Vermeiren is zelfs van plan voor zichzelf een houten structuur te maken om thuis extra te oefenen. “Het is om de juiste spieren te doen”, zegt hij. “Rug- en beenspieren zijn het belangrijkste. De armspieren zijn meer nodig om te gidsen. Ik ben alleszins enorm gemotiveerd en wil er alles voor doen om het Ros Beiaard te mogen dragen.”

Tien jaar ouder

Hugo Langbeen heeft zijn eerste test achter de rug. Hij droeg het Ros Beiaard al in 2000 en 2010. “En al zeggen we dat niet graag, maar ondertussen ben je wel alweer tien jaar ouder”, zegt hij. “Deze oefeningen zijn goed om er weer in te komen. Het is een wake-up call van wat ons te wachten staat. Voor ons dit dus het echte startschot voor het aftellen naar de ommegang. Elke vezel in ons lijf snakt daar naar, het enthousiasme is erg groot.”

5
Geert De Rycke
5
Geert De Rycke

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer