Winkels in de Kerkstraat in Buggenhout-centrum. Zelfstandigen moeten meer steun krijgen.
Copyright : Geert De Rycke Winkels in de Kerkstraat in Buggenhout-centrum. Zelfstandigen moeten meer steun krijgen.

Premies voor handelaars in centrum

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN BUGGENHOUT

'Bruisend Buggenhout' werd opgestart om meer volk naar de centra te lokken, zodat levendige kernen ontstonden waarvan middenstanders hun graantje kunnen meepikken. Maar meer ondersteuning voor plaatselijke handelaars lijkt niet overbodig. Hoe kan het beter, ook in de deelgemeenten?

N-VA wil betere handelskernen door in elke deelgemeente een kernwinkelgebied aan te duiden. "Handelaars die hun zaak naar daar verhuizen, krijgen een premie", zegt Wim Mommaers. "Nieuwe ondernemers kunnen we belonen met een starterspremie. Naast een belasting op leegstand voor bewust leegstaande handelspanden, denken we ook aan een premie voor pop-upwinkels en horecazaken die openen in lege panden."

"Ook starterspremie is zinvol."

Wim Mommaers

Open Vld wil een fonds oprichten waarmee de gemeente panden in de kernen die al lang leeg staan, kan huren en op een goedkope manier ter beschikking stellen van startende bedrijfjes en pop-upstores. "Handelaars moeten ook gestimuleerd worden om mee te doen met plaatselijke evenementen en in het infoblad kunnen we plaatselijke bedrijven in de kijker zetten", zegt Hilde Bruggeman.

CD&V gaat voor een gemeenschappelijke infobalie voor iedereen die hulp nodig heeft bij het oprichten van een zelfstandige activiteit. "We moeten een ambtenaar aanstellen die tewerkstelling en ondernemerschap in Buggenhout kan promoten en coördineren", zegt Pierre Claeys. "De dorpskernen moeten leefbaarder worden, zodat het aangenamer winkelen wordt. Randparkings in de buurt kunnen centra promoten."

"Infobalie voor jonge zelfstandigen."

Pierre Claeys

"De gemeente moet een ondernemingsvriendelijk klimaat scheppen in alle deelgemeenten", zegt Steven Creyelman van Vlaams Belang. "Zelfstandigen zorgen immers niet alleen voor tewerkstelling, maar ook voor een extra sociale dimensie. Of handelscentra in alle deelgemeenten op termijn haalbaar blijven, hangt echter ook van de handelaars zelf af en of zij erin slagen voldoende cliënteel aan te trekken."

Volgens sp.a moeten nieuwe handelaars naar het centrum gelokt worden. "Een ambassadeur kan ervoor zorgen dat er weer zaken starten", zegt Bart Callaert. "We maken budget vrij voor starters en pakken leegstand aan door eigenaars aan te moedigen panden tijdelijk te laten gebruiken of goedkoper te verhuren." (DND)

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer