BV's en vluchtelingen trekken voetbalschoenen aan

"Wij supporteren ook voor Djellza" PVDA Mechelen wacht niet op een standpunt van het stadsbestuur over de uitwijzing van de 16-jarige Kosovaarse Djellza B. en maakte dat duidelijk tijdens een zaalvoetbalwedstrijd tussen Mechelse politici en vluchtelingen. Bekende Vlamingen voetbalden dan weer om de G-sport onder de aandacht te brengen.

Zaterdagnamiddag vond een stadsderby plaats in sporthal Iham. FC Welcome Refugees, een team van vluchtelingen uit het opvangcentrum aan de Nekkerhal, speelde een potje zaalvoetbal tegen een selectie van Mechelse politici. PVDA Mechelen had plaatsgenomen op de zittribune en nam van de gelegenheid gebruik om een boodschap richting stadsbestuur te sturen. De partij vindt het opmerkelijk dat het bestuur de lippen stijf houdt over de uitwijzing van Djellza B., de 16-jarige ondergedoken Kosovaarse. "Dit initiatief is heel sympathiek. Maar als je dan toch nieuwe Mechelaars omarmt, waarom kom je dan niet met een standpunt naar buiten over de uitwijzing van een op en top Mechels meisje?", zegt Dirk Tuypens. "Het verbaast ons dat de stad hier niets over te vertellen heeft. Mensenrechtenorganisaties zijn het er over eens dat dit een onmenselijke beslissing is. Ik zie niet in waarom het stadsbestuur dit niet kan onderstrepen."

Niet bevoegd

"Wij gaan geen standpunt innemen", is schepen van Integratie en Diversiteit Marc Hendrickx (N-VA) duidelijk. "Als stadsbestuur gedragen wij ons naar de regels en wetten. Ik krijg wekelijks mensen over de vloer die me vragen om een bepaald persoon niet uit te wijzen, maar dit is niet onze bevoegdheid."

De wedstrijd, die werd afgetrapt door burgemeester Bart Somers (Open VLD) en gewezen spits van KV Piet den Boer eindigde overigens op 10-4 in het voordeel van de vluchtelingen.

Ook bekende sterrenchefs en hun personeel trokken gisteren in De Nekker hun voetbalschoenen aan voor 'Sterren op de Grasmat'. Teams van 20 sterrenrestaurants, waaronder Hertog Jan, Hof Van Cleve, Pastorale en The Jane, namen het tegen elkaar op. Om 14 uur vond er een wedstrijd plaats tussen de chefs en een BV-team met onder andere Jonas Van Geel, Jelle Cleymans en Jeroen Lenaerts (Tim uit 'Thuis). De BV's wonnen uiteindelijk met 4-1. Het team van Hertog Jan won het tornooi. De opbrengst gaat naar G-sportinitiatieven. (AVH)

2 Chefkok Roger van Damme en presentator Jonas Van Geel in duel.
Photo News Chefkok Roger van Damme en presentator Jonas Van Geel in duel.
2 PVDA supportert voor Djellza.
Marc Aerts PVDA supportert voor Djellza.

Lees meer