Cohousing De Sijs krijgt vorm

NOG SLECHTS TWEE VAN DE TWAALF APPARTEMENTEN BESCHIKBAAR

Cohousing De Sijs krijgt stilaan vorm. Het project aan de Geldenaaksebaan bestaat uit twaalf appartementen, waarvan er momenteel nog twee vrij zijn. "In een cohousing-project heeft elk gezin zijn eigen privéwoning en -tuin. Daarnaast is er echter ook een centraal gebouw met gemeenschappelijke tuin", zegt schepen Mohamed Ridouani (sp.a). De bouwaanvraag wordt eind september ingediend.

Het Leuvense stadsbestuur ziet veel mogelijkheden in cohousing, een manier van wonen die steeds meer aan populariteit wint. Het pilootproject aan de Geldenaaksebaan is een initiatief van het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsonwikkeling Leuven (AGSL) en stad Leuven, die begin 2014 een oproep naar geïnteresseerde woongroepen lanceerden. De Sijs kreeg het project uiteindelijk toegewezen. "Een geschikte grond vinden, is voor veel cohousinggroepen een struikelblok. Daarom wilden we cohousing in het Leuvense een duwtje in de rug geven door het terrein langs de Geldenaaksebaan ter beschikking te stellen", zegt schepen van Vastgoed Mohamed Ridouani (sp.a).

Ondertussen heeft cohousinggroep De Sijs, onder begeleiding van Cohousing Projects, het ontwerp uitgetekend. Eind september dient de groep de bouwaanvraag in. " Samen met architectenbureau OfficeU proberen we binnen ons project met zoveel mogelijk duurzame materialen te werken. De Sijs zal bestaan uit twaalf privéwoningen en een gemeenschappelijk gebouw met een grote tuin", vertelt Katelijne Hendrickx van De Sijs. "We willen een evenwicht vinden tussen gemeenschappelijk en privé. Je voorziet wat je wil in je privéwoning: een eigen keuken, logeerkamer, noem maar op. Het voordeel is dat dit kleiner kan, omdat de accommodatie sowieso aanwezig is in het gemeenschappelijk gedeelte."

"Wat de invulling betreft, voorzien we in het gemeenschappelijk gebouw een keuken, wasruimte, eetzaal, ontspanningsruimte, bureau, atelier en logeerkamer. Er zijn ook een garage, een fietsenstalling en een grote tuin. Het gebouw was vroeger een café. Het is onze bedoeling die rol van spilhoek voor de buurt wat terug te brengen. Buurtbewoners kunnen bijvoorbeeld een zaaltje huren voor feestjes of workshops en we hebben ook een ruime tuin, waarin we zelf buurtfeestjes kunnen plannen."

De cohousinggroep wil ook meer doen dan ruimtes delen. "Mijn man is een handige Harry en kan zo zijn steentje bijdragen aan verschillende klussen", zegt Hendrickx. "Elkaar helpen en zorg dragen voor de anderen in de groep is belangrijk voor ons. Concreet kan dat gaan over bijvoorbeeld elkaars kinderen opvangen na school of boodschappen doen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere redenen om in het project te stappen. We hebben enkele oudere leden en zij nemen de beslissing vooral omwille van het sociale, het zorgaspect en de mogelijkheid om kleiner te wonen."

99 jaar huren

Wat De Sijs ook bijzonder maakt, is de manier waarop de stad de grond aan het cohousingproject ter beschikking stelt. "We blijven als stad eigenaar van de grond, maar we verhuren het voor een periode van 99 jaar aan De Sijs", zegt schepen Ridouani. "Zo is de kost van de bouwgrond minder hoog en kan de groep haar beschikbare budgetten bijna volledig besteden aan het bouwbudget en aan duurzame ingrepen, zoals zonne-energie en duurzaam gevelmateriaal." Eind 2018 wil de groep bewoners haar intrek nemen in De Sijs. Momenteel zijn er nog twee woningen te koop. Geïnteresseerden kunnen op 7 september om 20 uur naar een infomoment in Zaal Patmos in de Abdij van het Park gaan.

Naast cohousing De Sijs zijn ook cohousing Botanico en cohousing Wijg&Co volop bezig hun cohousingproject vorm te geven in Leuven. Er wordt ook nog gezocht naar een vierde locatie in de stad.

2 Een toekomstbeeld van cohousingproject De Sijs aan de Geldenaaksebaan.
Vertommen Een toekomstbeeld van cohousingproject De Sijs aan de Geldenaaksebaan.
2 Mohamed Ridouani (sp.a) .
Vertommen Mohamed Ridouani (sp.a) .

Lees meer