De brandweer aan het bijgebouw van het grotere kasteel Ryckevelde.
Mathias Mariën De brandweer aan het bijgebouw van het grotere kasteel Ryckevelde.

“Kasteelheer stak zélf kasteel in brand”: verdachten komen op hun proces met opvallende theorie

Een Brugse zakenman van 64 jaar en zijn 54-jarige vriend riskeren elk twee jaar effectieve celstraf omdat ze ervan verdacht worden kasteel Ryckevelde in Sijsele vorig jaar in brand te hebben gestoken. De zolderverdieping brandde toen uit en er was liefst 100.000 euro schade. De twee erkennen dat ze er die avond zijn geweest én een handgemeen hadden met kasteelheer L., die een financieel dispuut had met de zakenman. “J., geef nu verdorie eens toe dat je zélf je kasteel in brand hebt gestoken”, zei zakenman M.B. onomwonden.

De feiten dateren van zondagavond 22 april. Om 21.39 uur werd de politie opgebeld om zich richting het kasteel te begeven. Kasteelheer L.V. had net slagen gekregen en hield zich schuil bij de buren. De politie pikte hem op, reed met hem naar het kasteel en zag dat de bovenverdieping zowat in lichterlaaie stond. De politie belde de brandweer en merkte plots op dat er een wagen op de oprit van het kasteel de weg versperde. In de wagen: zakenman M.B. en zijn vriend F.B. Beiden werden meteen gearresteerd . Het vuur in het kasteel, eigenlijk het grote bijgebouw van het echte kasteel, was hevig en de zolderverdieping brandde uit. M.B. en F.B belandden in de cel en staan nu terecht wegens brandstichting, slagen en verwondingen tegenover kasteelheer L.V. en diefstal. Ze riskeren twee jaar cel.

“Geef het toe, L.!”

Beide mannen ontkennen de brandstichting ten stelligste. “Dat heb ik absoluut niet gedaan!”, sprak M.B. . fel. “Ik ken kasteelheer L. al jaren, ik zat zelfs met zijn vader in de klas en had een heel goede band met hem. Als financieel consultant ben ik vaak tussengekomen als L. weer eens een nieuwe vennootschap wou oprichten. En ja, ik zag dat hij het moeilijk had en heb hem een groot bedrag geleend. Maar dat geld betaalt hij al héél lang amper nog terug. Die avond ben ik naar hem getrokken om dat te bespreken. Hij heeft me zelf binnengelaten en daar is het uit de hand gelopen. Er is inderdaad een vechtpartij ontstaan en L. is naar buiten gevlucht. Wij zijn ook naar buiten gegaan, hebben wat met de hond gespeeld, en hebben dan in onze auto gewacht tot L. terugkwam. Maar opeens daagde de politie op om ons meteen hardhandig in de boeien te slaan. Al van minuut 1 zijn wij gebrandmerkt als dé daders van die brandstichting en niemand gelooft ons. Ik zeg u: L. had financiële problemen en de renovatie van zijn kasteel vlotte niet. Hij kent het enorme domein als zijn broekzak en vond zeker een manier om ongezien binnen te gaan en de boel zelf in de fik te steken. L., kijk mij in de ogen en geef toe dat je het zelf deed man!” zei M.B. fel.

L., kijk mij in de ogen en geef toe dat je het zelf deed man!”

Beklaagde M.B.

Tijdsverloop cruciaal

De procureur van haar kant zegt dat énkel M.B. en F.B. de brand gesticht konden hebben. “Volgens het tijdsverloop kan het niet anders”, zei ze. “Om 21.11 uut stuurde M.B. de kasteelheer een sms dat hij zou komen. De kasteelheer antwoordde dat hij niet thuis was, maar M.B. kwam toch en kon binnen doordat hij de code van de poort kende. Hij moet pas een minuut of 7 later aangekomen zijn, want hij was nog 5 kilometer ver toen hij smste. Om 21.27 uur belde de geslagen L. al aan bij zijn buren en daar bleef hij tot de politie aankwam. Het is onmogelijk dat hij in tussentijd terugkeerde naar zijn kasteel om zelf brand te stichten.” Kasteelheer L.V. kreeg het moeilijk in de rechtszaal en begon te huilen. “Ik heb hen niks misdaan en toch ben ik zwaar in elkaar geslagen die avond, en ik zag mijn huis in brand gestoken. Ik ben nog steeds heel bang voor hen”, zei hij. Vonnis op 13 juni.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Olivier Stubbe

    Als die kasteelheer eigenaar is van Tom Pouce in Brugge... heb ik ook nog geld tegoed samen met zijn kompaan Danny Hallaert.. het verwondert mij niet.

  • Ibn Marouf

    "kasteelheer" die zijn schulden niet kan terugbetalen. Niet direct de meest onverdachte figuur voor een eventuele brandstichting van eigen goed!

Lees meer