Archiefbeeld
Photo:Persburo Jacob Melissen Archiefbeeld

2 jaar cel geëist voor bedrog bij verkoop van paarden: één topspringpaard is intussen miljoenen waard

Een 60-jarige Limburger riskeert 2 jaar cel voor oplichting van een paardenfokster uit Damme. De man bood de vrouw aan om 7 paarden van haar verder te trainen en door te verkopen, maar zou zijn woord niet gehouden hebben. Opvallend: een van de paarden is top 50 in de wereld en ettelijke miljoenen euro waard.

De advocaat van benadeelde C.V. deed het verhaal uit de doeken tegen de strafrechter in Brugge. “Ze kreeg in 2012 een telefoontje van een man die haar het voorstel deed om paarden bij haar te komen ophalen, verder te verkopen en te trainen”, sprak advocaat Franky Baert. “Ze kende G.J. voordien niet, maar wist wel dat hij veel contacten had in de paardenwereld. Zijzelf werd al een dagje ouder en dacht eraan om haar eigen zaak af te bouwen. Ze stemde toe en 7 paarden werden opgehaald. De afspraak was dat hij enkel vergoed wou worden als een van de paarden zou uitgroeien tot een echte topper en voor veel geld verkocht zou worden. Het geld van de andere paarden zou bij verkoop gewoon betaald worden aan C.V.”, sprak Baert. 

Saoedi-Arabië

“Ze liep evenwel met ogen open in op de mooie praatjes van G.J., want nadien bleken de paarden spoorloos verdwenen. Er bleken twee paarden verkocht in Tsjechië, maar dat weet ze enkel omdat die koper haar mailde om de paspoorten van de paarden te krijgen. G.J. was amper nog bereikbaar en indien hij wel antwoordde, waren het allemaal leugens. Twee paarden kon ze uiteindelijk nog terugkrijgen, maar die waren intussen afgekeurd voor de ruitersport. Onze vraag is waar die drie andere paarden zijn? We weten intussen dat een paard intussen bereden wordt door iemand uit Saoedi-Arabië. Dat paard heet nu ‘Ted’ en is top 50 in de wereld. Het is ettelijke miljoenen euro waard. Dat paard is eigendom van C.V. Wij achten haar schade voor dat paard alleen al 250.000 euro, maar het is duidelijk dat de waarde van dat paard intussen enorm stijgt.” Het totale bedrag dat C.V. eist van de oplichter is liefst 445.000 euro. 

‘Smerige wereld’

Er is ook een tweede burgerlijke partij die iets gelijkaardig meemaakte met G.J. De beklaagde, die lange tijd in Hasselt woonde, wast zijn handen in onschuld. “Het gaat helemaal niet om 7 paarden, maar om 2”, sprak zijn advocaat. “Dat zijn de twee paarden die nog in Tsjechië zijn, maar waarvan de verkoop nog niet rond is. Twee paarden werden teruggegeven aan C.V. en de drie andere paarden, waaronder toppaard ‘Ted’, werden wél verkocht én betaald aan C.V. Daarvan zit het bewijs in het dossier. Het gaat dus zeker niet om oplichting. Anders is dit gewoon een burgerlijke zaak.” C.V. uitte nog haar ongenoegen en vertelde de rechter ‘dat de paardenwereld een smerige wereld is’. Vonnis op 4 juni.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer