2 Kim Plovier leverde een topprestatie.
YouTube Kim Plovier leverde een topprestatie.

Bruggeling Kim Plovier (40) vice-wereldkampioen op Ironman in Hawaii: “Misschien toch eens terugkomen om te winnen”

De Brugse rolstoelatleet Kim Plovier (40) is in zijn eerste Ironman tweede geworden, een onverhoopt topresultaat. Dat maakt hem meteen vice-wereldkampioen para-triatlon.

Plovier had zich een paar maanden geleden als enige van twee Belgen geplaatst voor de Ironman voor mensen met een beperking. In 2003 raakte Kim Plovier betrokken bij een auto-ongeval. Het harde verdict: een volledige dwarslaesie, ofwel verlamd van borst tot teen en voor de rest van zijn leven afhankelijk van een rolstoel. Maar hij was al voor zijn ongeval erg sportief en bleef dat ook erna. De plaatsing voor de Ironman vormde het hoogtepunt van zijn carrière.

“De wedstrijd is perfect gelopen zoals ik het had vooropgesteld”, legt hij vanuit Hawaii uit. “Fris uit het water, doseren tijdens het handbiken en volle bak op de marathon. Ik had echt vleugels op het einde. Ik was niet kapot te krijgen”, lacht hij. Voor Kim Plovier was dat een verrassing. Hij was naar Hawaii getrokken zonder verwachtingen, met de ambitie om vooral te genieten en de wedstrijd uit te doen. “Ik schrok van mezelf dat het zo vlot ging. Ik ben eigenlijk in schoonheid geëindigd, want het is mijn bedoeling om in de toekomst minder aan topsport te doen." Maar de Bruggeling sluit na zijn prachtprestatie niks meer uit. “Toch nog eens terugkomen naar Hawaii? Ik twijfel al (lacht). Binnen twee jaar misschien. Eerst ga ik genieten van deze prestatie.”

2 Paratriathlete Kim Plovier, of Belgium, races in the Ironman World Championship Triathlon, Saturday, Oct. 12, 2019, in Kailua-Kona, Hawaii. (AP Photo/Marco Garcia)
AP Paratriathlete Kim Plovier, of Belgium, races in the Ironman World Championship Triathlon, Saturday, Oct. 12, 2019, in Kailua-Kona, Hawaii. (AP Photo/Marco Garcia)

3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Patrick Feremans

    Kim,onnoemelijk veel respect voor deze uitzonderlijke prestatie.

  • Peter De Decker

    Proficiat man!

Lees meer