Sanering kazernesite kost 3 miljoen euro

Defensie wil de kazernesite in Sijsele pas in 2018 saneren, maar de stad Damme hoopt dat het terrein al vroeger verkocht wordt. "Dan kunnen we al delen ontwikkelen die niet verontreinigd zijn en zelf saneren", reageert burgemeester Joachim Coens (CD&V).


"Defensie stelde eerst 2017 voorop, nu is dat al 2018 geworden", zegt CD&V-Kamerlid Franky Demon.


"Dat heeft te maken met de saneringstechniek die herzien werd. Het proefproject leverde niet de verhoopte resultaten op."


Maar ook de kostprijs zit er voor iets tussen. Aan de sanering hangt namelijk een kostenplaatje van drie miljoen euro vast. De stad Damme wil het domein herbestemmen als bedrijventerrein met ook plaats voor wonen, sport en recreatie. "Eigenlijk had Defensie de site al lang moeten saneren", stelt burgemeester Joachim Coens (CD&V).


"Tegen de tweede helft van 2017 willen we ons plan voor het domein klaar hebben. Dat de sanering dan nog moet plaatsvinden, is niet noodzakelijk een probleem. We willen die zelf uitvoeren, op voorwaarde dat de kosten verrekend worden in de aankoopprijs. Een beperkt deel van de site is verontreinigd, andere delen kunnen we dan al ontwikkelen. We zullen hierover onderhandelen met defensie." Ook kazerne Knaepen in Zeebrugge moet nog gesaneerd worden. Brugge wil het terrein van zes hectare groot opwaarderen en inrichten als park. (KPK)

Lees meer