Zaakvoerder Koen Jonckheere houdt vast aan zijn ‘bibliotheekuur’.
Benny Proot Zaakvoerder Koen Jonckheere houdt vast aan zijn ‘bibliotheekuur’.

Twee uur verplichte stilte én maar twee keer per dag mailen op het werk: Brugs bedrijf gaat heel ver om burn-outs te vermijden

Studiebureau Jonckheere uit Brugge heeft een wel heel drastische maatregel genomen tegen mogelijke burn-outs bij het personeel. Tussen 8 en 10 uur mag er niet gepraat worden én slechts twee keer per dag laat een IT-systeem e-mails toekomen. “Alles wat stoort, halen we eruit”, zegt zaakvoerder Koen Jonckheere.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Studiebureau Jonckheere,  dat zich toelegt op infrastructuur- en mobiliteitsopdrachten, kaapte met deze innovatieve manier van werken zopas de Liantis Award 2019 weg. “Alle e-mails aan medewerkers komen centraal toe dankzij een IT-systeem en we sturen de berichten dagelijks maar op twee momenten door naar onze 35 medewerkers”, vertelt zaakvoerder Koen Jonckheere (49). “Zo proberen we de e-mails, die toch vaak een storende factor zijn, te beperken. We spreken ook onze externe partners aan als ze te veel mails sturen.” 

We proberen e-mails, die toch vaak een storende factor zijn, te beperken. We spreken ook onze externe partners aan als ze te veel mails sturen

Koen Jonckheere

Daarnaast geldt er in het bedrijf ook een bibliotheekuur, tussen 8 en 10. “Dat houdt in dat we elkaar intern niet storen tijdens de eerste twee werkuren van de dag”, vertelt Koen Jonckheere. “Met onze aanpak willen we het welzijn van onze medewerkers verhogen, betere kwaliteit nastreven en een stabiele werkomgeving creëren. Onze medewerkers ervaren dit zeker als iets positief.” 

Goed voor concentratie

De zaakvoerder wil burn-outs vermijden. “Ik begrijp dat het soms heel erg druk kan worden. We proberen daarom manieren te verzinnen om het werkklimaat zo aangenaam mogelijk te maken. Als het tijdens die eerste twee uren van de dag stil is, dan werken de mensen het hardst. Het komt de concentratie ten goede.”

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Erwin Vandriessche

    Stilte kan de productiviteit inderdaad bevorderen, doch het blijven mensen en geen machines hé!

  • Loesje Vranken

    Ik ken er die met 8 personen in een kleine ruimte zitten en die gans de dag niks mogen zeggen, de baas eist dit en zit in een grote glazen bureau recht ervoor, ziet alles en kijkt uren op hun vingers. Hebben die pauze dan is dat een gekakel dat zo op de zenuwen werkt dat je uw eten niet rustig binnen krijgt.Nog erger dan een kleuterklasje, tateren over onbenulligheden en die denken dat ze geleerd zijn.Gesprekken zonder diepgang.

Lees meer