3 Restaurant Pick-Wick moet verdwijnen voor de uitbreiding van de N49.
Benny Proot Restaurant Pick-Wick moet verdwijnen voor de uitbreiding van de N49.

Uitbaters restaurant Pick-Wick: “Levenswerk vernield door onteigening”

Restaurant moet definitief sluiten voor omvorming N49 tot snelweg

Paul Staelens (52) en Anabel Van Landschoot (45) openen op 2 juni voor de allerlaatste keer de deuren van hun restaurant Pick-Wick, langs de Natiënlaan in Moerkerke. Ze moéten wel sluiten, want ze worden onteigend door de omvorming van de N49 tot snelweg. “Daarmee is ook meteen ons levenswerk vernield”, zucht het koppel.

De plannen voor de omvorming van de N49 tussen Knokke en Antwerpen tot autosnelweg krijgt stilaan vorm. De A11 tussen Brugge en Knokke wordt verder doorgetrokken via de N49, waar er nu nog tal van kruispunten zijn en zelfs tractoren en fietsers de weg kruisen. De N49 wordt zo een volwaardige snelweg. Maar om die plannen te realiseren, moeten woningen en handelszaken verdwijnen. Het gaat om gebouwen die rechtstreeks verbinding hebben met de N49. Die moeten afgebroken worden om de ventwegen te kunnen aanleggen. Tussen Knokke en Damme gaat het volgens het Agentschap Wegen en Verkeer om nog drie dossiers. Restaurant Pick-Wick is daar één van.

Verbouwing van 200.000 euro

“Op 2 juni komt definitief een einde aan ons levenswerk van 22 jaar”, zuchten Paul en Anabel. “We konden wel nog enkele weken openblijven, maar kregen te horen dat ze na het bouwverlof willen starten met de werken, of het restaurant willen afbreken. Omdat wij voornamelijk werken met studenten, die in juni moeten studeren en examens hebben, besloten we om vroeger de deuren te sluiten. Dat zal een héél moeilijk moment worden. We hebben een trouw cliënteel, de overgrote meerderheid hier zijn vaste klanten. Ook voor hen is het nieuws ingeslagen als een bom, alhoewel iedereen eigenlijk al enkele jaren wist dat het er zat aan te komen. We weten als sinds 2012 dat we onteigend worden, alleen wisten we nog niet wanneer. Maar al van in 2003 voelden we dat er iets zat aan te komen, want onze bouwaanvraag voor de verbouwing van de bovenverdieping werd steevast geweigerd. Pas in 2006 konden we tóch verbouwen, en investeerden we heel wat geld. Dat is nu zo goed als voor niets geweest. Het geeft een dubbel gevoel: de verslagenheid overheerst natuurlijk, maar na jaren van onzekerheid weten we nu waar we aan toe zijn. We hebben nu eindelijk een datum waarop het gedaan is. Voorgoed. Maar tot die dag geven we absoluut alles, en verwennen we onze klanten nog eens extra.”

3
Benny Proot

De sluiting zal een héél moeilijk moment worden. Dit is echt ons levenswerk, al 22 jaar zijn we hier gevestigd.

Uitbaters Paul en Anabel

Geen restaurant meer

Voor het koppel liepen de onderhandelingen over de onteigeningen allesbehalve van een leien dakje. “De tijd dat je als onteigende goed uit zo’n onderhandeling komt, is blijkbaar voorbij. Maar het heeft geen zin meer om daartegen te blijven vechten, we voelden dat we machteloos stonden. We proberen nu enkel energie te steken in het nadenken over onze toekomst. Wat die zal brengen, weten we nog niet zo goed. Het staat wel vast dat we niet opnieuw een restaurant zullen beginnen. Enerzijds door wat gezondheidsproblemen, anderzijds omdat de huidige normen het erg moeilijk maken om nog zo’n zaak te beginnen.”

Wanneer de echte werken voor de omvorming van N49 tot A11 zullen starten, is nog niet duidelijk.

3
Benny Proot

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer