De kaak van Antonius is de blikvanger.
rv De kaak van Antonius is de blikvanger.

Expo ‘Kijk, een walvis’ is deze zomer een mooie blikvanger in de Vosseslag

In De Haan wordt al even met spanning uitgekeken naar de tentoonstelling ‘Kijk, een walvis!’. Als thuishaven werd het gemeenschapscentrum ’t Schelpestik aan de Vosseslag gekozen omdat vinvis Antonius hier op het strand aanspoelde in oktober 2018. Op de tentoonstelling zullen onder andere de reusachtige kaken en staartvin van het dier te zien zijn.

Voor de expo werd beroep gedaan op de faculteit Diergeneeskunde van de UGent, het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen uit Brussel en het Nederlandse natuurcentrum Ecomare uit Texel. Vinvis Antonius is de blikvanger en dus kun je ook heel wat info vinden over hoe hij aanspoelde, hoe hij van het strand werd weggehaald en hoe het wetenschappelijk onderzoek op de resten verliep.

Moeder-orka en haar jong

In een tweede deel worden het leven en de problemen van zeezoogdieren belicht. “Hiervoor kregen we enkele skeletten en overblijfselen van zeezoogdieren in bruikleen. Bijvoorbeeld de schedels van een in 1843 bij ons aangespoelde moeder-orka met haar jong”, zegt burgemeester Wilfried Vandaele. 

In een ander hoofdstuk wordt teruggeblikt op de verschillende strandingen van walvisachtigen aan onze kust en welke de evoluties daarin zijn. Ten slotte wordt nog aandacht besteed aan historische gebruiksvoorwerpen waarvoor walvissen de grondstoffen leveren en aan de walvisjacht.

Workshops

In de rand van de expositie vinden nog een aantal nevenactiviteiten plaats. Zo is er onder andere een fiets- en wandelzoektocht en crea-workshops voor kinderen. Op 3 juli is er om 19.30 uur een wetenschappelijke lezing over strandingen van zeezoogdieren door een wetenschappelijk medewerker van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. De tentoonstelling is dagelijks te bezoeken van 1 juli tot 31 augustus, tussen 10 en 13 uur en van 14 tot 17 uur.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer