3 Alberic Florizoone met zijn eerste bijenkorven. Negentig jaar later is zijn honingbedrijf Meli nog steeds in handen van zijn familie.
Repro Gudrun Steen Alberic Florizoone met zijn eerste bijenkorven. Negentig jaar later is zijn honingbedrijf Meli nog steeds in handen van zijn familie.

De man die zijn volk honing leerde eten

OPRICHTER MELI VERKOCHT NEGENTIG JAAR GELEDEN EERSTE GLAZEN POTJES

Precies negentig jaar geleden verkocht de toen 18-jarige Alberic Florizoone zijn eerste potjes honing. Vandaag staan zijn weduwe Marthe en hun vier kinderen nog altijd aan het roer van het familiebedrijf Meli, dat jaarlijks 9.000 ton honing verkoopt. Ze vieren de verjaardag met nieuwe producten.

Alberic Florizoone legde in 1925 de kiem van de honingindustrie in ons land. Hij heeft de internationale doorbraak en de verhuizing naar Veurne net niet meegemaakt. Hij overleed in 1992 toen hij 85 jaar was. Tot zijn laatste adem liep de honing als een zoete leidraad door zijn leven. Daarvoor hebben de vier kinderen en ook zijn weduwe Marthe Van Doren (93) nog heel veel respect.


"Mijn vader groeide op in Wulpen. De familie Florizoone was vooral actief in de graanhandel. Mijn vader had één grote hobby: imker. Net zoals zijn vader, grootvader en overgrootvader", vertelt Roland (65). "Wat hem echter zo bijzonder maakte, is dat hij in honing een product zag. Op de woensdagmarkt in Veurne lanceerde hij honing Veurne-Ambacht. In het begin moest hij uitleggen wat dat gele product in het glazen potje precies was. Zodra het publiek de honing had geproefd, verkocht het zichzelf. Op maandag stak hij promoblaadjes in de bus dat hij woensdag op de markt zou staan. Hij verkocht zijn honing exclusief aan één handelaar per gemeente. Die eerste marketingstappen loonden, want al snel had hij plaatstekort."

3 Guy (72), Robert (70), Nicole (60) en Roland (65) Florizoone met mama Marthe Van Doren (93).
Gudrun Steen Guy (72), Robert (70), Nicole (60) en Roland (65) Florizoone met mama Marthe Van Doren (93).

2.500 euro

Van zijn vader leende Alberic 2.500 euro om een stuk grond in Adinkerke te kopen. Hij bouwde er zijn eerste honingbedrijf. "Mensen uit de regio waren verwonderd over het verhaal van de bijen dat ons pa zo boeiend kon vertellen", vervolgt Roland. "Hij had glazen kasten laten maken waarin hij de koningin met haar bijen liet werken. De mensen hadden zoiets nog nooit gezien. Hij kreeg nog meer verbaasde blikken toen hij zich liet steken door een bij. Hij toonde zo aan dat een bijensteek niet dodelijk is. Als er mooie vrouwen bij stonden, liet hij zich een paar keer steken om indruk te maken. Zo was ons pa wel."

3 Broers Guy, Robert en Roland in de fabriek van Meli.
Benny Proot Broers Guy, Robert en Roland in de fabriek van Meli.

Dierenpark

Om extra volk te lokken, breidde Meli uit met een dieren- en attractiepark. "In 1932 merkte hij op het voedingssalon in Brussel dat mensen de naam Veurne-Ambacht moeilijk konden uitspreken. Het Franse woord 'Miel' lukte wel en daaruit leidde hij Meli af. Halfweg de jaren vijftig verhuisde vader zijn fabriek naar een oud wijndepot in Brussel waar het verder bleef groeien. Net zoals in Adinkerke startte hij ook in Brussel een pretpark waar nu het Brupark is."


Na zijn overlijden keerde de familie Florizoone in 1996 terug naar zijn roots. In Veurne opende het een nieuw gebouw. "Drie jaar later moesten we met de omzet van onze honingproductie het pretpark onderhouden. Geen gezonde situatie en dus moesten we, met veel pijn in het hart, het Melipark verkopen. In het huidige pretpark Plopsaland speelt kinderplezier nog altijd de hoofdrol. Dat is voor ons het belangrijkste."

Familie is sterkte

Er zijn weinig bedrijven waar de familie nog zo diep geworteld zit. Marthe en haar kinderen Guy (72), Robert (70), Roland en Nicole (60) hebben de touwtjes in handen. "Wekelijks komen we samen om uitgebreid te ontbijten. Zo halen we de familiebanden aan. We zijn niet direct van plan om uit het bedrijf te stappen. De derde generatie toont wel al interesse", geeft Robert nog mee. Philip Cammaert uit Koksijde heeft de dagelijkse leiding en liet het bedrijf uitgroeien tot een belangrijke speler op de wereldmarkt. "De familiale verankering is zeker een toegevoegde waarde. Ik heb altijd mogen investeren. Recent nog trokken we 1,1 miljoen euro uit voor de bouw van een nieuwe opslagruimte", zegt Philip. "We blijven in Veurne waar we nog voldoende uitbreidingsmogelijkheden hebben. Vernieuwen is ons motto. Nieuwe producten zitten in de testfase. Binnenkort laten we van ons horen."

Lees meer