Een kleine greep uit de racistische commentaren op de zoekactie naar vluchtelingen in De Panne, nadat hun bootje kapseisde.
RV Een kleine greep uit de racistische commentaren op de zoekactie naar vluchtelingen in De Panne, nadat hun bootje kapseisde.

Parket opent onderzoek naar racistische commentaren op sociale media na kapseizen van bootje met vluchtelingen

De federale politie is een onderzoek gestart naar de vele racistische commentaren op het kapseizen van een bootje met transmigranten in De Panne. Dat gebeurt op vraag van het parket van West-Vlaanderen, afdeling Ieper. “Een gespecialiseerde cel van de federale politie onderzoekt wie zich mogelijk schuldig maakte aan inbreuken op de antiracismewet”, zegt procureur Johan Lescrauwaet. 

Na de zoekactie gisterenochtend aan en voor de kust van De Panne naar transmigranten wiens bootje kapseisde, regende het racistische commentaren op de nieuwsberichten. Veel politici veroordeelden de commentaren al. Ook het parket van Ieper, bevoegd voor deze materie in West-Vlaanderen, vond het allemaal te verregaand. “Er is opdracht gegeven aan de internetrecherche van de federale politie om een onderzoek te starten naar inbreuken op de antiracismewet. Het is belangrijk om aan te tonen dat dit niet getolereerd wordt. Binnen de computer crime unit is daar een gespecialiseerde cel voor”, duidt procureur Johan Lescrauwaet van het parket van Ieper.

Het onderzoek moet nog beginnen. Het is de Internet Referral Unit die nu met de kam door de racistische commentaren gaat. “Zij zijn nu bezig met het identificeren van alle personen die bij of over deze nieuwsberichten haatboodschappen hebben gepost”, zegt Jonathan Pfund bij de federale politie. “Het is dan aan het parket om verdere stappen te zetten”.

 Celstraffen tot een jaar, boetes tot 8.000 euro

“Elke reactie wordt apart bekeken en getoetst aan de wetgeving”, verduidelijkt Lescrauwaet. “Als we beslissen om die personen te vervolgen, riskeren ze celstraffen van een maand tot een jaar en een boete tot 8.000 euro. Dit is in het verleden al gebeurd met online boodschappen van negationisme”.

Volgens Bram Sebrechts van Unia is het uiteindelijk de rechter die moet oordelen of een racistische post strafbaar is of niet. “De rechter zal nagaan of er sprake is van aanzetten tot haat, discriminatie of geweld. Iemand die één keer een uitschuiver maakt, zal normaal niet worden vervolgd.  Anders is het als men kan aantonen dat iemand systematisch aanzet tot haat”.

Debatteer hier mee: Moeten haatberichten op sociale media vaker bestraft worden?

Lees meer