Matthias Schoenaerts schilderde vorige maand graffiti op een gevel op de binnenkoer van de gevangenis in Oudenaarde.
Filip Van Roe Matthias Schoenaerts schilderde vorige maand graffiti op een gevel op de binnenkoer van de gevangenis in Oudenaarde.


Groen-raadslid: Eric Meirhaeghe wil dat straatkunstenaars een plaats krijgen in Oudenaarde

Groen-gemeenteraadslid Eric Meirhaeghe wil dat Oudenaarde street art een kans geeft. Graffiti op afgesproken plaatsen en zelfs een opleiding in de kunstacademie moeten in Oudenaarde mogelijk zijn. Ik ga dit voorstellen aan de gemeenteraad”, zegt Meirhaeghe.

“Er wordt voortdurend gezocht naar nieuwe manieren om mensen te laten kennismaken met onze stad, maar waarom zou street art in die zoektocht   geen plaats kunnen krijgen?” vraagt Groen-raadslid Eric Meirhaeghe zich af. “Het zou mooi zijn mocht de stad bereid zijn om deze kunstvorm een centrale plaats in het straatbeeld te geven. Het is hip, fleurt op een prachtige manier openbare ruimtes op en trekt veel belangstellenden aan”, vindt Meirhaeghe.

Vraag

“Lokale kunstenaars en jonge mensen zijn al langer vragende partij, maar tot nog toe werden vragen altijd afgewimpeld en dat begrijp ik niet goed, want dit is dé kans om te laten zien dat Oudenaarde een boeiende stad is die meer wil bieden dan erfgoed alleen”, motiveert het oppositieraadslid.

Na de muurschildering die Matthias Schoenaerts in juni in de gevangenis van Oudenaarde maakte, kwamen er enorm veel positieve reacties, maar tegelijk betreurde men het dat dergelijke werken in het Oudenaardse straatbeeld ontbreken.

Eric Meirhaeghe, Groen-gemeenteraadslid

Meirhaeghe ziet bij de realisatie van een streetartproject verschillende mogelijkheden waarbij zowel professionele kunstenaars als bewoners betrokken worden. “Kunstenaars kunnen in overleg met de stad en bewoners op zoek gaan naar plaatsen waar muurschilderingen mogelijk zijn. Na verloop van tijd kan zo een kunstenparcours ontstaan”, gelooft Meirhaeghe. Omdat kunst ook een plaats heeft in het dagelijkse leven, kunnen er doorheen de stad en deelgemeenten kunstwerken gemaakt worden op glasbollen en nutskasten”, vindt het Groen-gemeenteraadslid. Hij gelooft ook in een sociaal-artistiek project rond straatkunst om creativiteit bij jongeren de vrije loop te laten en zo hun stem te laten horen. Bovendien wil hij dat de kunstacademie een opleiding rond street art aanbiedt.

Naar gemeenteraad

Meirhaeghe stapt met zijn voorstel naar de eerstkomende gemeenteraad. “Na de muurschildering die Matthias Schoenaerts in juni in de gevangenis van Oudenaarde maakte, kwamen er enorm veel positieve reacties. Tegelijk betreurde men het dat dergelijke werken in het Oudenaardse straatbeeld ontbreken. De hoogste tijd dus om daar iets aan te doen en een beleidsvisie te ontwikkelen.”

Lees meer