Audioverhaal brengt verleden
16de-eeuws kunstwerk in
Sint-Columbakerk tot leven

Deerlijk neemt deel aan het project ‘Vlaamse Meesters in Situ’, dat kunstliefhebbers de weg toont naar Vlaamse meesters uit de 15de tot 17de eeuw. In de Sint-Columbakerk kan je vanaf juni het Retabel van de Heilige Columba zien, dat het leven en de dood door onthoofding van de Spaanse heilige Columba toont. 

Het retabel is een beeldhouwwerk dat uit tien delen bestaat en werd vermoedelijk gemaakt rond 1535 in een Kortrijks atelier in opdracht van Jan de Costere, heer van Deerlijk. Er is een interactieve touchscreen bij het kunstwerk voorzien. Je komt er meer te weten over het werk en over de kerk, maar ook over het leven van de heilige Columba. En je kan een audioverhaal beluisteren waarbij Jan de Costere tot leven komt om zijn verhaal te vertellen. Er is een versie voor volwassenen en eentje op kindermaat.  Aan de buitenkant van de kerk wordt tijdens de looptijd van het project een Sint-Jacobsladder geïnstalleerd. Daarop worden niet alleen alle locaties doorheen Vlaanderen aangeduid, het vormt ook een herkenningspunt en een blikvanger voor het project.

Dagelijks open

Het Sint-Columbaretabel kan nog tot 30 september dagelijks bezichtigd worden van 9 tot 17 uur en op zondag van 12 tot 17 uur. Na afloop van het project blijft het touchscreen ook staan in de kerk, en ook het audioverhaal blijft behouden.

Het pelgrimsboek met alle projecten die deelnemen aan het Situ-project is te koop bij de toeristische dienst in OC d’Iefte.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer