3 Kledingwinkel Fragine in de Harelbekestraat in Deerlijk.
Henk Deleu Kledingwinkel Fragine in de Harelbekestraat in Deerlijk.

Gangsters gijzelen uitbaatster Fragine anderhalf uur lang: voor 100.000 euro aan merkkleding gestolen

Régine Ronsse (73), de zaakvoerster van kledingwinkel Fragine in Deerlijk, heeft een horrornacht achter de rug. Hondsbrutale gangsters overvielen haar en gingen er vandoor met juwelen, de dagontvangsten, 1.000 dollar en voor zowat 100.000 euro aan pas geleverde merkkledij. “Ik werd hardhandig aangepakt en zowat anderhalf uur lang gegijzeld”, zegt Régine. “Dit wens je je ergste vijand niet toe.”

De feiten dateren van een week geleden maar hebben nog altijd een zware impact op het slachtoffer. Wat Régine Ronsse overkwam, is dan ook niet min. “Rond één uur werd ik in mijn slaap verrast”, doet de 73-jarige vrouw haar verhaal. “Ik keek recht in de ogen van twee gemaskerde daders. Verblind door het schijnsel van zaklampen hoorde ik de gangsters in gebroken Engels vragen naar geld. Maar omdat ik daar niet op inging, sloegen ze me op het hoofd en sleurden ze me naar de badkamer en het toilet.

Twintig zakken merkkledij

Uiteindelijk sleurden de gangsters de weerloze vrouw aan de haren mee naar beneden, naar de winkel. “Ik werd gedwongen de kassa te openen maar de 250 euro startgeld die daar instak, interesseerde hen niet.” Daarop vulden ze een wasmand en een twintigtal zakken met merkkledij, goed voor om en bij de 100.000 euro. Op de koop toe pikten de gangsters ook nog een flink bedrag aan dagopbrengsten mee, gouden juwelen én 1.000 dollar reisgeld.” Ze lieten de verschrikte vrouw achter in de badkamer. “Pas na enige tijd durfde ik alarm te slaan, bij buren. Zij verwittigden de politie.”

3 De daders roofden voor zowat 100.000 euro aan merkkleding bij Fragine in Deerlijk.
Henk Deleu De daders roofden voor zowat 100.000 euro aan merkkleding bij Fragine in Deerlijk.

Derde keer al

De daders zijn nog altijd spoorloos. Ze zijn wel te zien op camerabeelden, opgenomen aan de voorzijde van de winkel, terwijl ze met hun zaklampen naar binnen schijnen. Op beelden van een ANPR-camera aan de grens in Rekkem is kort na de feiten te zien hoe een gestolen wagen met Franse nummerplaat aan een waanzinnige snelheid de grens oversteekt. Voor Régine Ronsse is het al de derde keer dat ze met zware criminaliteit geconfronteerd wordt. “In december 2012 werd mijn winkel op een zaterdagnamiddag overvallen door vier mannen. Ze werkten een verkoper tegen de grond en bedreigden hem met een mes. De daders gingen aan de haal met een hoop jassen, met een verkoopwaarde van 1.000 euro per stuk. Later die dag sloegen de daders nog eens toe in Knokke, waar ze jassen van hetzelfde merk stalen.” In de beginjaren van Fragine bliezen boeven met springstof de toegangsdeur op, om hun slag te kunnen slaan. Ook toen werd een groot volume aan merkkleding gestolen. “Maar deze keer was het ergst”, zegt Régine. “Boeven die aan je bed staan en je vervolgens zo brutaal aanpakken, dat wens ik niemand toe. Ik probeer het te verwerken maar makkelijk is het niet. Elke nacht schiet ik wakker en ben ik weer bang. Er komt nog betere beveiliging, want zoiets wil ik nooit meer meemaken”, besluit de vrouw.

3 De daders roofden voor zowat 100.000 euro aan merkkleding bij Fragine in Deerlijk.
Henk Deleu De daders roofden voor zowat 100.000 euro aan merkkleding bij Fragine in Deerlijk.

Lees meer