3 Overkoepelend directeur van de musea Isabelle Dejaegere, conservator Sylvie De Coster, schepen Axel Ronse en lichtkunstenaar Alexander Stragier, in de Schatkamer XL.
Henk Deleu Overkoepelend directeur van de musea Isabelle Dejaegere, conservator Sylvie De Coster, schepen Axel Ronse en lichtkunstenaar Alexander Stragier, in de Schatkamer XL.

Lichtkunstenaar wekt damast tot leven in museum Texture

De stad Kortrijk is al enkele eeuwen de bakermat van linnendamast. Onder meer vier servetten uit de achttiende eeuw, gemaakt door Kortrijkse wevers, worden nu in de Schatkamer XL van museum Texture in de Noordstraat tot leven gewekt. Door lichtkunstenaar Alexander Stragier van Limen Visual Roeselare, die met de hulp van videomapping de figuren uit de servetten haalt. Niet enkel om zo nog beter aan te tonen wat erop geweven is, maar ook om ze te laten bewegen.

De vier servetten zijn uniek. Zo zijn twee ervan geweven naar aanleiding van het huwelijk op 11 september 1701 van de 17-jarige Filips V met de 12-jarige Marie-Louise van Savoy. Filips V was toen koning van Spanje en kleinzoon van de Franse zonnekoning Lodewijk XIV. Alexander Stragier installeerde ook een nieuwe belichtingsinstallatie. Je kan zo met je hand licht laten schijnen om de damastmotieven nog zichtbaarder te maken. Zoals een tafellaken met Bijbelse taferelen uit de zeventiende eeuw, waarop te zien is hoe het volk van God onder leiding van Mozes op weg is naar het Heilig Land. Damast, zijden stoffen met taferelen in geweven, verwijst naar de stad Damascus in Syrië. Want damast komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. “We bieden een topcollectie kant en damast aan in Texture”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA).

3 De collectie in Schatkamer XL is uniek.
Henk Deleu De collectie in Schatkamer XL is uniek.

De Schatkamer XL is zeker een bezoek waard, door de mooie en innovatieve presentatie van de stukken.

schepen Axel Ronse

Kant uit alle windstreken

“De Schatkamer XL is zeker een bezoek waard, door de mooie en innovatieve presentatie van de stukken.” Zo zie je in de Schatkamer XL ook babymutsjes, kindermanchetten, damesmutsen, mouwstroken en kanten kragen. En de tentoongestelde kant komt uit alle windstreken met onder meer Clunykant, Rococokant, Mechelse kloskant, Binche, Brusselse en Brugse duchesse, (Oud)-Vlaamse kant, stropkant, Rosaline, Rijselse kloskant, Valenciennes en Venetiaanse reliëfkant. Al die ambachtelijke kunde is een feest voor het oog.

3 De presentatie van de stukken is indrukwekkend.
Henk Deleu De presentatie van de stukken is indrukwekkend.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer