5 Het ongeval gebeurde aan de spooroverweg ter hoogte van de Pladijsstraat in Deerlijk.
Alexander Haezebrouck Het ongeval gebeurde aan de spooroverweg ter hoogte van de Pladijsstraat in Deerlijk.

Trein rijdt in op vrachtwagen op spooroverweg: “Machinist remde ineens hard en vluchtte uit cabine”

Bij een aanrijding tussen een trein en een vrachtwagen in Deerlijk zijn drie treinreizigers lichtgewond geraakt. “De buitenlandse vrachtwagenchauffeur schatte zijn bocht verkeerd in en is beginnen te manoeuvreren, met alle gevolgen van dien”, zegt commissaris Kris Crepel van de politiezone Gavers. Geert Messiaen, ex-schepen van Roeselare, bleef ongedeerd. Hij was onder de indruk van het ongeval. 

“Ik zat in de voorste wagon toen het gebeurde”, vertelt Geert Messiaen uit Roeselare. “Ik zag hoe de machinist plots vol in de remmen ging en zijn cabine verliet. Kort daarna klonk een luide knal en voelden we een harde schok. Eén dame voor mij viel door de klap op de grond. We zaten met zes passagiers in mijn wagon, twee van hen raakten lichtgewond aan het oog en het been.” De vrachtwagenchauffeur van buitenlandse afkomst wou de spooroverweg ter hoogte van de Pladijsstraat in Deerlijk oversteken en moest vlak na de spooroverweg een bedrijf rechtsaf inrijden. “Wellicht schatte de bestuurder zijn bocht verkeerd in”, zegt commissaris Kris Crepel van de politiezone Gavers. “Hij is beginnen te manoeuvreren tot plots de slagbomen naar beneden gingen en een trein kwam aangereden.” 

Treinverkeer verstoord

De treinbestuurder ging vol in de remmen, maar kon een aanrijding niet meer vermijden. Het achterste deel van de vrachtwagen werd vernield door de klap. Drie passagiers die lichtgewond waren, werden naar het ziekenhuis gebracht. De vrachtwagenbestuurder kwam met de schrik vrij. De trein was met zo’n 100 passagiers onderweg van Zaventem naar Oostende. De overige treinreizigers werden met een vervangbus van De Lijn naar het station in Kortrijk gebracht. Door het ongeval was het treinverkeer tussen Oudenaarde en Kortrijk in beide richtingen urenlang onderbroken.

5
Alexander Haezebrouck

Vreemd gevoel

Geert Messiaen uit Roeselare pendelt al veertig jaar op en af naar Brussel. Hij is secretaris-generaal van de Landsbond van Liberale Mutualiteiten en was ook een tijdlang schepen in Roeselare. “In al die jaren dat ik gependeld heb, heb ik zoiets nog nooit meegemaakt. En dan te weten dat ik eind deze maand met pensioen ga. Door het raam kon ik ook zien dat we met een vrachtwagen waren gebotst. Gelukkig waren de hulpdiensten snel ter plaatse en werden de gewonde passagiers vrijwel meteen naar het ziekenhuis gebracht. Zelf werd ik met de andere passagiers vlot naar het station van Kortrijk gevoerd. Rond 18 uur was ik in Roeselare. Ik houd er een erg vreemd gevoel aan over.”

5 Een archiefbeeld van Geert Messiaen, die al veertig jaar pendelt.
Het Laatste Nieuws Een archiefbeeld van Geert Messiaen, die al veertig jaar pendelt.

Waarschuwing

Bij spoorwegbeheerder Infrabel betreuren ze het ongeval. “We hebben net een grote sensibiliseringscampagne gelanceerd over spoorlopen samen met de makers van de serie Thuis”, zegt woordvoerder Thomas Baecken. “We vragen ook aan vrachtwagenbestuurders om bij spooroverwegen extra voorzichtig te zijn. Je kent de lengte en de omvang van je vrachtwagen. Als je merkt dat je er niet op tijd zal geraken, wacht dan. Ga zeker niet zoals hier gebeurd is, manoeuvreren op de spoorweg. Voor je het weet komt er een trein aan en is het te laat.”

5 De brandweer kwam ter plaatse.
rv De brandweer kwam ter plaatse.
5 De schade aan de voorkant van de trein.
rv De schade aan de voorkant van de trein.

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Thomas Buick

    Goede reactie van de bestuurder. Je kan niks meer doen zodra de remming ingezet is.

  • Henri Troyat

    Weet je, ze moeten de vrachtwagens nog wat langer maken, dan gaan we dit soort toestanden nog meer meemaken. Men praat maar over files, maar staat er niet bij stil dat dergelijke mastodonten het verkeer enorm ophouden. Vooraleer ze aan een rood licht goed en wel op gang zijn gekomen springt het al terug op oranje.

Lees meer