13
stad Kortrijk
13 Programmator Marnix Theys en coördinator Sarah Vandenbroucke, in de uitgaansbuurt in de Reynaertstraat.
Maxime Petit Programmator Marnix Theys en coördinator Sarah Vandenbroucke, in de uitgaansbuurt in de Reynaertstraat.

VIDEO. Tien niet te missen blikvangers op Sinksen

Muziek, straattheater, (kinder)animatie, feesten, sport, rommelmarkt, er is voor elk wat wils op de Sinksenfeesten, met honderden activiteiten. U ziet door de bomen het bos niet meer? We presenteren u tien tips van programmator Marnix Theys en coördinator Sarah Vandenbroucke. 

1) Geen Sinksen zonder een knaller van een opener. Kom zaterdag om 19.30 uur naar het Schouwburgplein voor Zulema’s Mambo Queens. De zuiderse bigband met 24 vrouwen zet het Schouwburgplein in vuur en vlam met een meeslepende mix van son, mambo en jazz. “Zo zetten we meteen de juiste toon, want het thema van Sinksen19 is zinderend zomers.”

13 Zulema's Mambo Queens
stad Kortrijk Zulema's Mambo Queens

2) Straattheater blijft terecht belangrijk op Sinksen. Bewonder maandag de reuzen van het Franse Compagnie Les Grandes Personnes. “Drie reuzen die verkleed worden, twaalf dansers en een kar met dj-installatie. Een feestelijke parade, die om 16 uur in de Doorniksestraat en om 20 uur op de Grote Markt start.”

13 Compagnie Les Grandes Personnes.
stad Kortrijk Compagnie Les Grandes Personnes.

3) Het Franse Compagnie Aquacoustique brengt watermuziek op tal van voorwerpen. De muzikanten duiken zondag om 13.30 en 17 uur met snorkel, zwemvliezen en duikbril letterlijk de Leie in, aan de verlaagde Leieboorden. “Het water is hun instrument.” Maandag om 15 uur doen ze het nog eens over, maar dan in een soort opblaasbaar zwembad op de Grote Markt.

13 Compagnie Aquacoustique.
stad Kortrijk Compagnie Aquacoustique.

4)De Franse fanfare Compagnie Jo Bithume stopte vijf jaar geleden na meer dan 400 concerten. De fanfare is nu helemaal terug, met opwindend muziektheater. “En ze bouwen ook graag een feestje, want ze brengen tientallen liters wijn mee.” Zondag om 15 uur op de Broelkaai en maandag om 18 uur op de Grote Markt.

13 Compagnie Jo Bithume.
stad Kortrijk Compagnie Jo Bithume.

5) Kinderanimatie is een must op Sinksen. Wie van bricoleren houdt, trekt zondag en maandag tussen 13 en 18 uur naar Park Katrol op de Broelkaai. Daar heb je een gigantische katrolinstallatie en een hoop recyclagemateriaal, om zelf mee te bouwen. Tafelpoten, stukken stof, vijzen, tape, niets ontbreekt. “Een soort doetheater van de vzw Bolwerk, om samen een dorp te bouwen. Een heel gezellige bedoening voor gezinnen met kinderen.”

13 Park Katrol
stad Kortrijk Park Katrol

6)Nog meer activiteiten voor gezinnen? Trek naar het Begijnhofpark. Waar je onder meer Camping Villagio Imagina van scholengroep Rhizo aantreft, zondag en maandag tussen 13 en 18 uur. Bouw er mee aan een zomerse kinderstad met hoedjes, muziek, parasols, reuzestrandballen, Zuid-Amerikaanse hangmatten, ligzetels voor massage en verklede begeleiders. “Prikkel al je zintuigen.”

13 Camping Villagio Imagina
stad Kortrijk Camping Villagio Imagina

7)Er is overal muziek op Sinksen. Top en na twee jaar al een vaste waarde is het festival Peloeze zaterdag, zondag en maandag in het Begijnhofpark aan de kant van de Houtmarkt. Staan er onder meer op het podium: Fixkes, Soul Avenue XXL, Gèsman en Buscemi. Opgesmukt met een overdosis typische sfeer, te vergelijken met de ambiance in café Vagant in de Voorstraat.

13 Peloeze
stad Kortrijk Peloeze

8)Op zoek naar het fijnste cafeetje van Kortrijk? Ga naar Café ’t Plein in het gelijknamige park en geniet er van optredens zoals zaterdag van acrobaat en jongleur Uili Bispo om 14.30 en 17 uur, zondag vanaf 14 uur Piepschuim met cabaret in de bomen en maandag vanaf 15 uur Franse chansons met Les Tripes. Vlakbij heb je ook KortRijk aan Culturen, op de Houtmarkt. De wereldmarkt met achttien exotische eetstanden is er een aanrader.

13 acrobaat Uili Bispo
stad Kortrijk acrobaat Uili Bispo

9) In voor nog meer muziek en vertier? Trek naar de cafés in de uitgaansbuurt in de Reynaertstraat. Roadrock slaat zijn tenten in het Boerenhol op. Wie zin heeft in dancehall, afrobeats en reggae vibes, bezoekt Tropical Street in de Stationsstraat. Op het Vandaleplein staat zondag klassieke en maandag Nederlandstalige muziek centraal. Vergeet het volkse Overleie niet met onder meer zondag om 13.30 uur een initiatie lindy hop en maandag om 14.30 een initiatie tango, op het Sint-Amandsplein. De Vlasmarkt met Sinxen Vlas moet je zien. Cocktails, streekbieren, lokaal keukentalent en een mix van dj’s en bands brengen je er in hogere sferen. Hiphopacademie De Stroate ontdekken doe je door zondag en/of maandag ‘A Day of Street Culture’ aan de skatebowl in de Ijzerkaai te bezoeken. Je vraagt je af waarom Sand Tropez niet meer op het Conservatoriumplein zit? Ontdek de nieuwe locatie van het gratis dance-festival, in zomerbar Nuba-R aan de Ronde van Vlaanderenbrug. Al eens een tunnelfestival meegemaakt? Ga zaterdag en zondag vanaf 22 uur uit de bol in de Doornikstunnel. En tot slot: mis de rommelmarkt in de binnenstad niet, zondag en maandag. Met 1.362 standhouders de grootste van het land, goed voor bijna 7 kilometer.

13 A Day of Street Culture, met De Stroate
stad Kortrijk A Day of Street Culture, met De Stroate
13 Sinksen heeft de grootste rommelmarkt van het land.
Cramakamarky Sinksen heeft de grootste rommelmarkt van het land.

10)Dé afsluiter van Sinksen is de Turbo Alive Band, terug na een periode van stilte. De tien Kortrijkse muzikanten eren maandag vanaf 21 uur de Kortrijkse volksheld Johny Turbo. Het wordt een ware sensatie op het Schouwburgplein, met strakke ritmes en een vlammende blazerssectie. “En het is meteen een knipoog naar Sinksen in 2020. Want dan gaan we voor het thema Johny Turbo, twintig jaar na zijn overlijden.” Op zoek naar meer info of op zoek naar nog meer activiteiten, zoals de sportieve klassieker Kortrijk Loopt maandag? De speciale festival-arrangementen in de Kortrijkse centrumhotels leren kennen? Surf naar www.sinksen.be.

13 Turbo Alive Band
stad Kortrijk Turbo Alive Band

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer