7 De foyer van het Leietheater stroomde zaterdag vol met bezoekers.
Anthony Statius De foyer van het Leietheater stroomde zaterdag vol met bezoekers.

Duizenden Deinzenaren overspoelen Leietheater: “Eindelijk cultuurcentrum in Deinze”

Het Leietheater heeft het afgelopen weekend duizenden bezoekers over de vloer gekregen. “Het is duidelijk dat er behoefte was aan een cultuurcentrum in Deinze”, zegt een tevreden directeur Benoît Vanraes.

De theaterzaal van het Leietheater werd zaterdagmiddag voor het eerst gebruikt voor een academische zitting. Directeur Benoît Vanraes kreeg de eer om als eerste het podium te betreden en nadien volgden nog toespraken van cultuurschepen Rutger De Reu (CD&V), burgemeester Jan Vermeulen (CD&V), maar ook van vicepremier Alexander De Croo en ondervoorzitter van het Vlaams Parlement Joke Schauvliege. De eerste artiesten op het podium waren twee dansers/acrobaten uit SCREWS van Alexander Vantournhout, marimbaspeler Nick De Proost en het Kadanz Junior Companie uit Astene. Na de plechtige inhuldiging werden de deuren van het Leietheater opengesteld en het nieuwsgierige publiek stroomde binnen. “Een prachtige zaal”, zeggen Antoine Coppens en zijn vrouw Lieve Vandecasteele uit Astene. “Wij hebben kaartjes voor de allereerste voorstelling van Het Gezin van Paemel en we testen nu al eens de zetels uit. Zeer comfortabel, we kijken er al naar uit om terug te komen. Wij wonen al zeer lang in Deinze en het werd tijd dat deze stad haar eigen cultuurcentrum heeft. Deinze had dit nodig.”

Felle windstoot

Zondagnamiddag kreeg Johan Verminnen de eer om voor een uitverkochte zaal van 450 zetels het allereerste optreden in Leietheater te geven. Maar ook in de rest van het gebouw was het een komen en gaan van nieuwsgierigen. De horecazaak Studio van chocolatier Bart Van Cauwenberghe en zijn zoon Tim zat twee dagen lang afgeladen vol en op het plein voor Leietheater zorgde de kartonnen toegangspoort van de Franse beeldende kunstenaar Olivier Grossetête voor de nodige sensatie. De poort had 24 meter hoog moeten worden, maar een felle windstoot deed zaterdagnamiddag al een van de hoeken naar beneden donderen. Uit veiligheidsoverwegingen besliste men om niet verder te bouwen en zondagmiddag brak ook een tweede hoek af na een nieuwe windvlaag. Het overgebleven deel werd – zoals gepland – onder muzikale begeleiding van Die Verdammte Spielerei naar beneden gehaald. De jeugd van Deinze kreeg de eer om de laatste dozen plat te trappen en dit lieten de jonge bezoekers zich geen twee keer zeggen. “Het is jammer dat we het eindresultaat nooit gezien hebben, maar eigenlijk maakt dat niet uit”, zegt schepen Rutger De Reu (CD&V). “Het belangrijkste is dat er meer dan 250 Deinzenaren van alle leeftijden en achtergronden samen aan gewerkt hebben. Het Leietheater heeft voor het eerst mensen samengebracht en dat was de bedoeling.”

7 De kartonnen toegangspoort werd verdieping per verdieping opgebouwd met hulp van honderden vrijwilligers.
Anthony Statius De kartonnen toegangspoort werd verdieping per verdieping opgebouwd met hulp van honderden vrijwilligers.
7 De jeugd mocht zondag de kartonnen poort helpen afbreken.
Anthony Statius De jeugd mocht zondag de kartonnen poort helpen afbreken.

Ook directeur Benoît Vanraes blikt terug op een geslaagd weekend: “Er waren veel meer bezoekers dan verwacht. Toen de deuren zaterdagnamiddag voor de eerste keer opengingen, stond de foyer bomvol, echt leuk om te zien. Het was een continu komen en gaan en dit betekent dat het echt wel leeft en dat er behoefte was aan een cultuurcentrum in Deinze. Van jonge gezinnen met kleine kindjes tot senioren, het publiek was zeer divers en dat is het mooiste compliment dat we kunnen krijgen. Het gebouw zelf is klaar, maar nog niet af en daarom kijken we reikhalzend uit naar de seizoensopening in het weekend van 11, 12 en 13 oktober. We hopen dan ook opnieuw op een massale opkomst.”

Meer info over de activiteiten via www.leietheater.be.

7 Ook Die Verdammte Spielerei hielp een handje.
Anthony Statius Ook Die Verdammte Spielerei hielp een handje.
7 Op een kwartiertje tijd schoot niets meer over van de poort, het Leietheater staat gelukkig wel nog overeind.
Anthony Statius Op een kwartiertje tijd schoot niets meer over van de poort, het Leietheater staat gelukkig wel nog overeind.
7 Het Leietheater werd zaterdagnamiddag officieel geopend in aanwezigheid van vicepremier Alexander De Croo en ondervoorzitter van het Vlaams Parlement Joke Schauvliege.
Anthony Statius Het Leietheater werd zaterdagnamiddag officieel geopend in aanwezigheid van vicepremier Alexander De Croo en ondervoorzitter van het Vlaams Parlement Joke Schauvliege.
7 Antoine en Lieve testen de zeteltjes van de theaterzaal al eens uit.
Anthony Statius Antoine en Lieve testen de zeteltjes van de theaterzaal al eens uit.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer