4 Schepen van Cultuur Rutger De Reu (CD&V) en Ginette Filliers van Theatergroep Vooruit in zaal Palace.
ASD Schepen van Cultuur Rutger De Reu (CD&V) en Ginette Filliers van Theatergroep Vooruit in zaal Palace.

Hollywoodsterren palmen in juni hele week Deinze in

MATTHIAS SCHOENAERTS EN COLIN FIRTH NEMEN FILM OP IN ZAAL PALACE

Theaterzaal Palace op de Markt wordt van 15 tot 23 juni het decor voor de film Kursk van de Deense regisseur Thomas Vinterberg. Deinze krijgt die week een internationale topcast over de vloer met onder andere Colin Firth, Léa Seydoux en Matthias Schoenaerts.

Dat er in theaterzaal Palace al puike acteurs op de planken stonden, daar bestaat in Deinze geen twijfel over. Maar de cast die van 15 tot 23 juni in de zaal zal neerstrijken, valt nog moeilijk te overtreffen. Niemand minder dan de Belgische trots Matthias Schoenaerts (Rundskop, The Drop, A Bigger Splash), de Britse Oscarwinnaar Colin Firth (The King's Speech) en de Franse actrice Léa Seydoux (Spectre, waar ze Bondgirl Madeleine Swann speelt) komen er enkele scènes opnemen. De Deense topregisseur Thomas Vinterberg (Festen, Jagten) koos de theaterzaal als decor voor zijn nieuwe film Kursk.

4 Matthias Schoenaerts.
PN Matthias Schoenaerts.

Investeringen

"De keuze voor zaal Palace als filmset is opmerkelijk, maar niet verwonderlijk", vindt de Deinse schepen van Cultuur Rutger De Reu (CD&V). "Enkele weken geleden kregen we van het productiehuis de vraag of het de zaal mocht gebruiken. Ik heb er geen idee van hoe ze bij zaal Palace terechtgekomen zijn, maar onze theaterzaal heeft duidelijk indruk gemaakt. Het intieme en authentieke karakter van de ruimte heeft de doorslag gegeven. De zaal wordt sinds 2013, na overleg met eigenaars nv Liberaal Huis, door de stad Deinze beheerd. De forse investeringen die we ondertussen hebben gedaan, hebben duidelijk geloond."

4 Colin Firth.
Belga Colin Firth.

Beperkte hinder

"De crew en cast van Kursk komen zeven dagen naar Deinze en er zal drie dagen gefilmd worden. Ergens midden in het verhaal is er een persconferentie in een zaal en hier zouden de tribunes en het podium van Palace duidelijk in beeld komen. Op een deel van de RAC- parking zal een opnamedorp opgesteld staan, maar de wekelijkse markt komt niet in het gedrang. Het productiehuis is wel nog op zoek naar enkele beschikbare ruimtes in de buurt van de Markt en hierbij komt het oude stadhuis zeker in aanmerking. De hinder door de opnames blijft dus beperkt en de stad investeert ook geen eigen geld in de productie. Alleen onze vrouwelijke inwoners zullen in juni wat meer afgeleid zijn, vrees ik", lacht schepen De Reu.

4 Léa Seydoux.
PN Léa Seydoux.

Controverse

De film Kursk gaat over de ramp met de gelijknamige Russische duikboot - Koersk in het Nederlands - die op 12 augustus 2000 met kernarsenaal aan boord naar de bodem van de Barentszee zonk. 118 bemanningsleden verloren toen het leven. De film heeft al heel wat controverse in Rusland veroorzaakt. Met een budget van meer dan veertig miljoen dollar is het een van de grootste producties ooit die deels in België wordt opgenomen. Naast de scènes in Deinze wordt er ook gefilmd in de AED Studios in Lint. In 2018 zal de film in de bioscoop te zien zijn.

Lees meer