Het Kalinka Ensemble met Pal Szomora (viool), Herman De Rycke (contrabas), Gabor Ladanyi (gitaar) en Sven Van De Voorde (accordeon).
Kalinka Ensemble. Het Kalinka Ensemble met Pal Szomora (viool), Herman De Rycke (contrabas), Gabor Ladanyi (gitaar) en Sven Van De Voorde (accordeon).

Kalinka Ensemble viert dertig jaar zigeunermuziek met verjaardagstournee: “Gypsymuziek gaat perfect samen met feestjes”

Deinzenaar Herman De Rycke (59) heeft al vele muzikale waters bevaren. In 1986 won hij Humo’s Rock Rally met The Peter Pan Band en de voorbije dertig jaar luisterde hij meer dan 3.000 feestjes op met de zigeunermuziek van het Kalinka Ensemble. “Publieke optredens zijn altijd zeldzaam geweest, daarom komen we nu zelf tot bij de mensen”, zegt Herman.

Herman De Rycke groeide op in Oudenaarde, woonde lange tijd in Gent en woont sinds enkele jaren in Deinze. In een vorig leven was hij bassist bij The Peter Pan Band, de poprockformatie rond liedjesschrijver Alain Vande Putte, die in 1986 Humo’s Rock Rally won. In 1990 stampte hij het Kalinka Ensemble uit de grond en bijna dertig jaar later is hij nog steeds de orkestleider en contrabassist van dienst.

“Kalinka is een bekend Russisch volksliedje en dit verwijst naar de muziekstijl die we spelen”, zegt Herman. “Met het Kalinka Ensemble brengen we muziek van de zigeunerorkesten uit Boedapest, een stijl die wonderwel samengaat met feestjes en altijd voor sfeer en ambiance zorgt. De muziek wordt puur akoestisch gebracht met viool, gitaar, accordeon en contrabas. Door enkele personeelswissels staat er nu een fel verjongde ploeg van vier muzikanten – twee Hongaren en twee Belgen – op het podium, of tussen de tafels; want we blijven niet in ons hoekje staan. Op dertig jaar tijd heeft het Kalinka Ensemble meer dan 3.000 keer opgetreden, veelal op privéfeesten. Naar schatting 300.000 mensen hebben ons dus al ergens zien spelen. Publieke optredens zijn altijd een zeldzaamheid geweest en daarom bieden we met deze verjaardagstournee een unieke kans om onze groep live mee te maken. Deze optredens vinden plaats in feestzalen in heel het land en ze gaan iedere keer gepaard met een diner.”

Het eerste optreden van de verjaardagstournee vindt plaats op zondag 1 september in Goed Ten Houte in Kortrijk. Op zondag 13 oktober staan ze in Carlos Quinto in Gent. Meer info via www.kalinka.be.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer