Piet Van der Eecken voor zijn hotel Orchidee.
Foto JSA Piet Van der Eecken voor zijn hotel Orchidee.

Kwart minder hotelgasten na terreur

BUITENLANDSE TOERISTEN ANNULEREN UIT SCHRIK OF BIJ GEBREK AAN VLUCHT

De terreuraanslagen in Brussel hebben ook gevolgen voor het toerisme in het Meetjesland en de streek rond Deinze. In het Best Western Hotel Orchidee in Aalter lopen de annulaties deze week op tot 25 procent. Buitenlanders annuleren omdat ze geen vlucht vinden of schrik hebben. Aan de andere kant zijn er ook een pak meer lastminuteboekingen van Vlamingen. "Wellicht mensen die niet willen vliegen en liever in eigen land blijven", klinkt het.

In het hotel Orchidee aan de Aard in Aalter staat de telefoon al een hele week roodgloeiend. Het hotel heeft dertig kamers en had vorig jaar een bezettingsgraad van net geen negentig procent. De aanslagen in Brussel veroorzaken nu ook in Aalter problemen. "Vooral buitenlandse gasten annuleren hun reservatie", zegt zaakvoerder Piet Van der Eecken. "We hebben iemand uit Italië die geen vlucht naar België vindt. We hebben Ieren en Zwitsers die eerlijk zeggen dat ze het te riskant vinden om nu naar België te komen. Ik heb ook al twee groepsreizen van een Duitse touroperator die hun komst in april geannuleerd hebben. De annulaties lopen op tot 25 procent en zitten echt allemaal in het toerisme. Gelukkig heb ik ook een zakenpubliek en dat blijft voorlopig gewoon komen."


De voorbije dagen werd de ene kamer na de andere afgezegd. Maar sinds donderdag is er ook een tegenovergestelde trend. "Buitenlanders zeggen af, maar er zijn deze week opvallend veel lastminutereservaties door Vlamingen", zegt de hotelbaas. "Wellicht mensen die hun vliegvakantie afgezegd hebben en voor een vakantie in eigen land kiezen. Daardoor zit ons paasweekend nu toch zo goed als volzet. Maar voor de eerste week van de paasvakantie is de bezettingsgraad nu nog maar 35 procent, terwijl we vorig jaar volgeboekt waren. Of dit lang gaat duren? Ik vrees toch dat er een heel seizoen zal overgaan, vooraleer alles zich weer stabiliseert."


Nog opvallend: sinds vorig jaar ziet Van der Eecken zo goed als geen Amerikanen meer in zijn hotel. "Daar zitten dan weer de aanslagen in Parijs voor veel tussen. Vroeger hadden we vaak Amerikanen die vanuit België heel Europa wilden ontdekken. Maar die zie ik nu niet meer. Vooral omdat een Amerikaan vooral 'Paris' wil zien. En dat durven ze na de aanslagen blijkbaar niet meer."

Geen hinder bij B&B's

De kleinere B&B's in het Meetjesland hebben minder last van annulaties. Zij mikken tijdens de week vaak op werkmensen van bedrijven, en in het weekend op fietstoeristen. "Die zeggen niet af. We zien wel dat de reserveringen deze week wat stil vallen, maar of dat iets met de terreur te maken heeft, is moeilijk te zeggen", klinkt het in verschillende kleinere logies.


Erik Hennes van Toerisme Oost-Vlaanderen denkt dat het Meetjesland grotendeels gespaard zal blijven van de negatieve gevolgen van de terreur. "De gevolgen zullen wellicht cirkelvormig merkbaar zijn", zegt Hennes.

Fietsen en wandelen

"In Brussel zullen die het grootst zijn. In de regio's er rond steeds kleiner, hoe verder die van Brussel liggen. Het Meetjesland zal ook minder getroffen worden dan pakweg Gent, omdat Gent een veel internationaler publiek heeft. In het Meetjesland staan Belgen en Nederlanders op 1 en 2 in de top van toeristen. Die komen vooral fietsen en wandelen en zeggen dus niet af."

Lees meer