2 Marten De Jaeger.
Foto JSA Marten De Jaeger.

Maldegem en Eeklo minst bedrijfsvriendelijk

VOKA POLST NAAR TEVREDENHEID ONDERNEMERS OVER LOKAAL BESTUUR

Werkgeversorganisatie Voka hield bij ondernemers een bevraging over hun tevredenheid over het lokaal bestuur. 525 bedrijven uit 19 Oost-Vlaamse gemeenten werden bevraagd. Uit de resultaten blijkt Aalter één van de beste leerlingen van de klas te zijn. In Maldegem en Eeklo zijn de ondernemers het minst tevreden.

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 polste Voka naar de tevredenheid van de ondernemer. Slechts 40 procent van de ondernemers is echt tevreden (score van 8 of meer op 10) over zijn of haar lokaal bestuur. In Oost-Vlaanderen bengelt Maldegem met een gemiddelde score van 6 op 10 helemaal onderaan het lijstje van negentien bevraagde gemeentes. Tegenover de 30 procent ontevreden ondernemers staan er slechts 10 procent die tevreden zijn.

2 Rik Van Hoorebeke.
Anthony Statius Rik Van Hoorebeke.

Kort door de bocht

"Wij hebben de algemene perceptie tegen", reageert schepen van Middenstand Marten De Jaeger (CD&V). "We scoorden laag op algemene ontevredenheid, maar dit strookt niet volledig met de scores op bepaalde topics zoals mobiliteit. Onze gemeente telt honderden bedrijven, maar er werd slechts een kleine groep bevraagd. Welgeteld drie ondernemers gaven ons een buis. Ik vind de conclusie van dit onderzoek nogal kort door de bocht. Dat de slechte evaluatie onder andere te wijten is aan gebrekkig overleg en ontevredenheid over de fiscaliteit, vind ik vreemd. Begin dit jaar hebben we een economische raad opgericht om beter overleg te kunnen plegen. Er werd een algemene belasting op economische bedrijvigheid ingevoerd en daar is veel commotie rond (zie kader). Het reglement werd wel aangepast."


"Ik vind deze lage score niet terecht", gaat Rik Van Hoorebeke, voorzitter van Bedrijven Industrie Maldegem (BIM) dat 130 leden telt, verder. "De moeizame uitbreiding van het industriepark is misschien één van de redenen waarom er een ontevredenheid heerst, maar de gemeente probeert ons wel zo goed mogelijk te informeren wanneer er voor de zoveelste keer een aanpassing komt. Ik geef ons bestuur eerder een acht op tien."

Op twee na laatste plaats

Ook Eeklo komt niet goed uit de bevraging. Met een gemiddelde tevredenheid van 6,6 eindigt de stad op de op twee na laatste plaats. Minder dan een vierde van de ondernemers is tevreden over het stadsbestuur en bijna een derde ervan geeft aan ronduit ontevreden te zijn. De dienstverlening, het vergunningenbeleid en administratieve vereenvoudiging scoren het zwakst. "Dat we daarop zwakker scoren komt omdat we streng omgaan met de milieu- en stedenbouwkundige regels", zegt schepen Christophe De Waele (Open Vld). "De communicatie daarover is misschien ook niet altijd duidelijk genoeg. Om de mobiliteit en de doorstroming te verbeteren, werkt de stad verder aan het mobiliteitsplan en de Ring om Eeklo. Ondanks de minder goede score zijn er ook veel positieve punten. Zo voorziet de stad 35 hectare nieuwe bedrijventerreinen op een centrale ligging tussen Antwerpen en Zeebrugge, in de oksel van de E40."

Betere scores

Aalter, Deinze en Evergem krijgen van hun bevraagde ondernemers een betere score. Aalter heeft met een gemiddelde score van 7,6 het kleinste aantal ontevreden ondernemers in deze regio en staat hiermee op de tweede plaats in de Oost-Vlaamse ranking. Deinze zit netjes in het midden van het klassement met een gemiddelde score van 7,1 op 10 en ook Evergem doet het niet slecht met een score van 7.

Lees meer