Het feestcomité Nie GeZeVerd! en de ouderraad aan café 't Leeuwke.
Foto Anthony Statius Het feestcomité Nie GeZeVerd! en de ouderraad aan café 't Leeuwke.

Zeverenaars doen 't Leeuwke nog één keer brullen

NOSTALGISCH POP-UP CAFÉ OPENT DIT WEEKEND IN OUDSTE GEBOUW VAN HET DORP

Het feestcomité Nie GeZeVerd! en de ouderraad van Zeveren gaan dit weekend de nostalgische toer op met pop-up café 't Leeuwke. Ze installeren zich in het oudste gebouw van het dorp, waar tot midden de jaren 70 een gelijknamige afspanning te vinden was. "Hier hangt geschiedenis. De perfecte locatie om iedereen van het dorp samen te krijgen om eentje te komen drinken", zegt Ive Steyaert van Nie GeZeVerd!.

Café 't Leeuwke op de hoek van de Leewstraat en de Kouterstraat in Zeveren. Je zou er zo voorbij rijden, mocht je niet weten dat hier komend weekend een gezellig pop-up café gehouden wordt door de leden van het lokale feestcomité Nie GeZeVerd! en de ouderraad. Toch was 't Leeuwke eeuwenlang het bekendste van de toen nog 19 café's in het dorpje bij Deinze. Het gebouw staat nu een jaar leeg en het werd onlangs onbewoonbaar verklaard. Nu de sloop dreigt, willen de Zeverenaars nog één keer leven in de brouwerij brengen.


"Op zaterdag 4 november houden we een Halloweenreceptie op het kerkplein", zegt Ive Steyaert. "Vanaf 17 uur is er de mogelijkheid om een begeleide wandeling te volgen tot aan 't Leeuwke. Op zondag 5 november houden we er van 10 tot 17 uur café. Je kan er terecht voor een 'dreupel', een pintje, fruitsap of koffie en taart bij een gezellig vuurtje. De oudere inwoners zullen er ongetwijfeld leuke herinneringen ophalen, want tot de jaren 70 was dit een zeer geliefd café."

Oudste gebouw

"De eerste vermelding van 't Leeuwke vond ik terug in een boek uit 1661", aldus Bert Van Poucke. "Het is ontgetwijfeld het oudste gebouw van het dorp en misschien wel van gans Deinze. Vroeger lag deze afspanning langs de 'Ieperse boterweg', een handelsroute tussen Ieper en Gent, waar de kooplieden even konden uitrusten tijdens hun reis. De laatste uitbaters waren René, Lena en Celesta Mestdag, drie jonkheden."


"René werkte op de boerderij, Lena stond aan de toog en Celesta stond in het buurtwinkeltje. Toen zij te oud werden om nog een café open te houden, kwam het gebouw in handen van dokter Snauwaert, die er zijn praktijk hield", vertelt Van Poucke.

Geen beschermd erfgoed

"Daarna werd het nog tweemaal verhuurd en ondertussen staat het gebouw een jaar leeg. Het werd onbewoonbaar verklaard en waarschijnlijk wordt het gesloopt. 't Leeuwke staat op de erfgoedlijst, maar het is helaas niet beschermd", gaat hij verder. "Jammer, want het café ademt geschiedenis", zegt Ive. "We willen van de gelegenheid gebruik maken om het café nog eens onder de aandacht te brengen. Het zou mooi zijn mocht jong en oud nog een laatste keer samenkomen in dit mooie stukje geschiedenis van ons dorp. Iedereen is welkom. Om de drukte in de straat te vermijden vragen we om te parkeren aan gemeenschapszaal Te Lande en dan te voet te komen via het wandelpad."

Lees meer