4 In speciale pakken werd het poeder opgehaald en in een aparte ton gestopt.
Koen Baten In speciale pakken werd het poeder opgehaald en in een aparte ton gestopt.

28 treinreizigers zitten drie uur vast in trein door verdachte koffer met wit poeder

Civiele bescherming en brandweer voeren onderzoek naar antrax, morgen pas duidelijkheid over inhoud

In het station van Denderleeuw is deze avond een antraxalarm afgekondigd op een trein. De brandweer en de politie kwamen massaal ter plaatse en sloten het perron af waar de trein op stond. De 28 treinreizigers moesten ongeveer drie uur lang blijven zitten en werden daarna ontsmet door de brandweer en opgevangen. “We werden goed behandeld door de hulpdiensten, maar er zijn leukere plaatsen om de avond door te brengen”, klinkt het bij een van de reizigers. 

4 Het poeder werd gevonden in deze koffer in de trein.
RV Het poeder werd gevonden in deze koffer in de trein.

De koffer met verdacht poeder werd opgemerkt door de conducteur omstreeks 16.45 uur. Hij verwittigde toen de hulpdiensten. Rond 17 uur werd het antraxalarm afgeroepen en kwamen de hulpdiensten massaal ter plaatse. Het perron werd afgesloten voor alle reizigers, en de inzittenden mochten de trein niet verlaten. De koffer lag op het bagagerek toen de conducteur hem vond. Hij opende de koffer en merkte de zakken op. 

Het ging om de IC-trein die in Oostende vertrok en richting Brussels Airport reed. Rond 19.30 uur werden de reizigers van de trein geëvacueerd. Veel volk was er niet aan boord, maar de aanwezige pendelaars werden wel goed verzorgd. “We wisten eerst niet goed wat er aan de hand was”, klinkt. “We kregen wel te horen dat het antraxalarm was afgekondigd en dat we de trein niet mochten verlaten, maar meer was op dat moment niet duidelijk”, klinkt het. 

4
Koen Baten

Ondanks de vervelende situatie bleven de meeste reizigers wel positief. “We hebben water gekregen en iets om te eten. We werden zeker niet aan ons lot overgelaten, en dat vond ik toch wel belangrijk. Of het echt een gevaarlijke stof is weet ik niet”, klinkt het. 

Naar labo

De brandweer trok beschermingspakken aan om de koffer uit de trein te verwijderen. De koffer werd in een ton gestopt en afgesloten. De inhoud van de zakken wit poeder zal nu naar het labo gestuurd worden om verder onderzocht te worden. Of het gaat om antrax - een gevaarlijke bacterie die bij inademing kan leiden tot een longontsteking gevolgd door bloedvergiftiging - zal ten vroegste morgen duidelijk zijn.

4 De reizigers mochten een tijdlang niet uit de trein.
Koen Baten De reizigers mochten een tijdlang niet uit de trein.

Crisiscel

Burgemeester Jo  Fonck kwam ook ter plaatse naar de gebeurtenissen. “We hebben een gemeentelijke crisiscel opgericht waarbij iedereen aanwezig was om de situatie aan te pakken”, zegt Fonck. “De verpakking was van het poeder was niet beschadigd, wat een besmetting van de reizigers gelukkig bijzonder klein maakt”, klinkt het. “De reizigers moesten na het verlaten van de trein hun handen wassen en hun voeten. Daarna werden ze door shuttlediensten naar hun bestemming of naar huis gebracht”, besluit de burgemeester. 

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Roger Cooks

    In België de trein nemen is altijd een beetje avonturen...

  • Mark Delange

    He, dat is het zaad voor mijn kanarie die ik vergeten was. Dank je wel !! :-D

Lees meer