Het beeld van Sint-Anna-ten-Drieën in de Sint-Amanduskerk in Denderleeuw.
rv Het beeld van Sint-Anna-ten-Drieën in de Sint-Amanduskerk in Denderleeuw.

Beeld van Sint-Anna-ten-Drieën krijgt als denkspeeltuig plaats in straatbeeld

Het beeld van Sint-Anna-ten-Drieën krijgt in de vorm van een denkspeeltuig een plaats in het Denderleeuwse straatbeeld. Het initiatief past binnen het erfgoedproject ‘Kerkschatten op straat’.

Het erfgoedproject vloeide voort uit het inventarisatieproject rond roerend religieus erfgoed in Denderleeuw dat in 2016 van start ging. “De bedoeling is om per betrokken partnergemeente één uniek religieus erfgoedobject uit te lichten en op een moderne manier in de kijker te zetten”, vertelt Tom De Ridder, erfgoedconsulent van Erfgoedcel Denderland. “We willen de inwoners confronteren met een moderne interpretatie van een religieus erfgoedobject zodat ze op die manier hun eigen erfgoed leren kennen.”

“In Denderleeuw werd gekozen voor het Sint-Anna ten Drieënbeeld uit de Sint-Amanduskerk”, vervolgt schepen Jan De Nul (CD&V). “Deze beeldengroep omvat Jezus, Maria en de heilige Anna. Dit beeld kent een rijke geschiedenis en kan terecht uniek genoemd worden. Ook de link tussen de kerkfabriek Sint-Amandus Denderleeuw en het Hof ter Leeuwe werd verwerkt: er wordt een denkspeeltuig gemaakt, als moderne interpretatie van dit unieke erfgoedobject.”

Het denkspeeltuig is tegen het einde van de zomer klaar en zal dan een symbolische plaats krijgen op het grasveld voor het administratief centrum, niet ver van de Sint-Amanduskerk. Er komt ook een infobord. De realisatie is een samenwerking tussen de kerkfabriek Sint-Amandus, Erfgoedcel Denderland en het gemeentebestuur.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Peggie Van Audenhove

    Denkspeeltuig?Hebben ze daar lang moeten over nadenken over die naam? De allochtone gemeenschap zal rap protesteren tegen deze beelden die tegen hun geloof zijn of ze vernielen.Een vriendin van mij plaatste een modern kunstwerk in haar tuin en nog dezelfde dag zat er een dreigbrief in haar bus vanwege haar buurman die eiste om dit beeld dat tegen allah was weg te halen of anders. Ze haalde er de politie bij en die spelden haar eens goed de les,alsof zij de onverdraagzame was.

Lees meer