Bewoners durven huis niet meer uit door overlast hangjongeren

Wijk Hemelrijk vraagt maatregelen

Inwoners uit de wijk Hemelrijk in Denderleeuw maken zich de jongste weken ernstig zorgen over enkele jongeren die overlast veroorzaken. Ze komen er voetballen op een pleintje, maar maken veel lawaai, laten afval achter en bedreigen zelfs sommige buren. "We voelen ons niet meer op ons gemak", zegt Ellen Van Den Borre.

Nu ligt het plein, op wat afval na, er rustig bij, maar bijna elke avond zijn er problemen en durven de bewoners niet meer buiten te komen.
Koen Baten Nu ligt het plein, op wat afval na, er rustig bij, maar bijna elke avond zijn er problemen en durven de bewoners niet meer buiten te komen.

De problemen in de wijk houden nu al even aan en heel wat buurtbewoners zijn het grondig beu. Zij vragen meer controles, zowel door Dewaco (de beheerder van de sociale woningen), de politie als het gemeentebestuur. Buren uit de Meiboomlaan hebben ook al een petitie opgestart, met de eis om meer maatregelen te treffen. "Het gaat vooral om jongeren tussen 10 en 14 jaar van vreemde origine", zegt Ellen. "Ze komen hier wat voetballen, en dat is op zich geen probleem. Maar soms loopt het fout en beginnen ze te vechten. Als er dan andere kindjes zijn die daar ook willen spelen, dan worden ze gewoon weggejaagd."

En het blijft niet bij onderlinge vechtpartijen. "Als iemand van ons durft te reageren, dan krijgen we verwijten naar ons hoofd geslingerd. Ze bedreigen ons ook en laten dikwijls een hele berg afval achter. Het gaat echt te ver."

François Demesmaeker, oprichter van het buurtinformatienetwerk in de wijk, krijgt regelmatig meldingen van buren die zich niet meer op hun gemak voelen. "Ik ben zelf al enkele keren naar die jongeren gegaan om hen te zeggen dat ze zich moeten gedragen, maar dan kijken ze me aan alsof er niets aan de hand is", zegt François. "Zelf durf ik nog naar buiten gaan, maar andere buurtbewoners zijn bang. Het is tijd dat er ingegrepen wordt. Ze mogen hier uiteraard spelen, maar ze moeten zich wel gedragen."

"Ze komen uit Aalst"

"De politie patrouilleert hier intussen al veel vaker, maar wanneer de agenten opdagen, gedragen die jongeren zich natuurlijk meestal", vervolgt François. "Of ze komen pas later buiten. De meesten komen ook niet van Denderleeuw, maar zakken af uit Aalst. Als hier niet ingegrepen wordt, dan vrees ik dat het eens fout gaat aflopen."

De buurtbewoners vragen daarom een gesprek met Dewaco, het gemeentebestuur en de politie. Burgemeester Jo Fonck, die op vakantie is, liet wel weten dat er op 14 augustus een onderhoud volgt over de problemen in de wijk. Intussen wil Vlaams Belang dat de jongeren hard aangepakt worden. "Het respect moet terugkeren en er moet controle komen op domiciliefraude en/of illegalen", vindt Kristof Slagmulder. "Ook de gettovorming moet teruggedrongen worden, en we mogen zeker niet vergeten om onze eigen bevolking voorrang te geven."

51 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • danny verbeeck

    Spa , Groen, Pvda, hebben een cruciale fout gemaakt en maken die nog. Dat kost hun stemmen. Vier jaar rechts beleid , kost ons CENTEN !!Veiligheid is een dure zaak aan 't worden. Camera's , buurtwerkers , wijkagenten, rechtzaken, onveiligheidsgevoel,je mond houden als echte inwoner,.......

  • VIVIANE bastenie

    Het is overal hetzelfde hier in het bestuurloos Belgie waar de allochtone jongeren de baas spelen en de politie en de regering laat het oogluikend toe ,als onze jeugd een boterham op straat op te eten krijgen ze een gas boete ,terwijl dat allochtoon gespuis alles mag ,en waare politie niet durfd in te grijp

Lees meer