6 Het dorpsplein van Denderleeuw wordt de komende jaren vernieuwd.
Claudia Van den Houte Het dorpsplein van Denderleeuw wordt de komende jaren vernieuwd.

Gemeentebestuur investeert 34 miljoen euro in mensen en infrastructuur, maar verhoogt belastingen

Het gemeentebestuur van Denderleeuw plant liefst 34 miljoen investeringen de komende zes jaar. Onder meer de herinrichting van het dorpscentrum met een Vrijetijdshuis, een heropwaardering van de stationsbuurt en een uitbreiding van ontmoetingscentrum De Palaver met een polyvalente zaal en een Huis van het Kind staan op het programma, maar daartegenover staat wel dat de belastingen worden verhoogd. Een overzicht van een aantal opvallende zaken uit het meerjarenplan van het gemeentebestuur.

Eerst het slechte nieuws: de inwoners van Denderleeuw zullen de komende zes jaar meer belastingen moeten betalen. De aanvullende personenbelasting stijgt van 7 naar 7,35 procent en de opcentiemen op de onroerende voorheffing ofwel de belasting op eigendom wordt verhoogd van 818,64 naar 950. Volgens het bestuur lagen de belastingstarieven in Denderleeuw lager dan in andere gemeenten. De gemiddelden voor de provincie Oost-Vlaanderen bedragen 7,45 procent aanvullende personenbelasting en 876 opcentiemen. Een andere reden is volgens het bestuur de federale taxshift, waarvan lokale besturen een negatieve impact zouden ondervinden. “We moeten hogere tarieven hanteren om dezelfde opbrengst te halen”, vertelt schepen van Financiën Sofie Renders (CD&V). “Om bijvoorbeeld evenveel inkomsten te halen als in 2016 zouden we de personenbelasting eigenlijk tot 7,9 procent moeten verhogen.”

Herinrichting dorpscentrum en Vrijetijdshuis

Er wordt al enkele jaren over gesproken, maar deze legislatuur zal het dorpsplein worden heraangelegd, zo verzekert het bestuur. “Het zal een rustig belevingsplein worden”, vertelt schepen Andy Depetter (Groen). “Aan de vernieuwing van het dorpsplein wordt ook de heraanleg van de Moreelstraat gekoppeld. De gemeentemagazijnen in die straat worden afgebroken om plaats te maken voor een parking die toegang zal geven tot het Dorp.” Ook het Vrijetijdshuis zal de komende jaren worden gerealiseerd. Daar zullen de bibliotheek - een ‘belevingsbibliotheek’ - en de dienst Vrije Tijd in gehuisvest worden. In tegenstelling tot de aanvankelijke plannen, zal het Vrijetijdshuis geen nieuwbouw zijn naast het gemeentehuis, maar zal het worden ondergebracht op de site Triolet in A. De Cockstraat, die het bestuur onlangs aankocht.

6 Een deel van de site Triolet in Denderleeuw. Op de site komt onder meer het Vrijetijdshuis.
rv Een deel van de site Triolet in Denderleeuw. Op de site komt onder meer het Vrijetijdshuis.

Uitbreiding ontmoetingscentrum De Palaver

De kelderverdieping van de voormalige kerk in de wijk Hemelrijk werd in de vorige legislatuur omgevormd tot een ontmoetingscentrum. Deze legislatuur wordt de bovenverdieping aangepakt. Er zal een extra verdieping worden gecreëerd waar het Huis van het Kind - nu in het Samtexgebouw aan het station gevestigd - wordt ondergebracht. Verder komt er een polyvalente zaal waar ook verenigingen gebruik van zullen kunnen maken. Het bestuur wil daarnaast verder inzetten op gemeenschapswerking, met na de wijk Hemelrijk ook extra buurtopbouwwerkers in onder meer de wijken Leeuwbrug en Landuit. “We stellen bovendien een coördinator Samenleven aan en breiden het team van schoolopbouwwerkers uit”, aldus schepen Renders. Ook aan de ouderen is gedacht. Zo komt er een zorgloket en een seniorenconsulent.

6 In De Palaver komt er een polyvalente zaal en het Huis van het Kind.
Claudia Van den Houte In De Palaver komt er een polyvalente zaal en het Huis van het Kind.

Opwaardering stationsbuurt

Behalve het dorpsplein zal ook het stationsplein in overleg met Infrabel en NMBS heraangelegd worden. “Het wordt een verkeersluw of een verkeersvrij plein”, zegt schepen Depetter. “Ook de Spoorweglaan wordt aangepakt.” Het bestuur wil ook extra handel en werkgelegenheid in de stationsomgeving. “Denderleeuw is door haar grote bereikbaarheid door onder meer haar station ideaal gelegen voor kantoorruimtes. We willen kantoorfuncties aantrekken en meer lokale werkgelegenheid creëren in de stationsomgeving”, aldus schepen Jan De Nul (CD&V). Andere plannen om ondernemen in Denderleeuw te stimuleren zijn pop-up’s in leegstaande panden, een starterspremie, de ontwikkeling van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Dekaply en het uitrollen van een integraal detailhandelsplan.

Groene longen

Het ‘Denderpark’ en het ‘Vrijheidspark’ moeten twee groene longen worden in de gemeente. Het bestuur wil van het groengebied van ongeveer 2,2 ha tussen de Sint-Amandstraat, de gemeentelijke begraafplaats, de Vrijheidsstraat en aanpalende percelen langs de Boriaustraat een wijkpark maken, het ‘Vrijheidspark’. Dat staat al voor 2020 gepland. Tussen het dorpscentrum en de Dender komt dan weer het ‘Denderpark’. Het vroegere Chinese restaurant in de Guido Gezellestraat - voordien nog danscafé ‘Goldstar’ of het ‘sterreken’ - wordt afgebroken om een opening te creëren naar het Denderpark. Op vlak van klimaat komt er onder ander een Klimaatraad, een gevel- en slooppremie en wil het bestuur haar medewerkers op de e-bike krijgen.

Veiligheidsplan

De gemeente maakt samen met de politie werk van een integraal veiligheidsplan. Zo komt er onder meer een extra gemeentewacht, extra camera’s en een integrale veiligheidscoördinator.

6 Het vroegere danscafé Goldstar, alias 't sterreken, in de Guido Gezellestraat in Denderleeuw zal worden afgebroken om een opening te creëren voor het Denderpark.
Claudia Van den Houte Het vroegere danscafé Goldstar, alias 't sterreken, in de Guido Gezellestraat in Denderleeuw zal worden afgebroken om een opening te creëren voor het Denderpark.
6 De gemeentemagazijnen in de Moreelstraat zullen plaatsmaken voor een parking met toegang tot het Dorp.
Claudia Van den Houte De gemeentemagazijnen in de Moreelstraat zullen plaatsmaken voor een parking met toegang tot het Dorp.
6 Het bestuur wil het 'Vrijheidspark’ ontwikkelen.
Claudia Van den Houte Het bestuur wil het 'Vrijheidspark’ ontwikkelen.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Karine Roeland

    En maar blijven lachen. Wij moeten meer betalen en het aantal migranten groeit van dag tot dag, daar is wel geld genoeg voor.

Lees meer