Landbouwer Stefan Buydens met een gedumpte zak afval aan de weide van zijn koeien.
Foto Rutger Lievens Landbouwer Stefan Buydens met een gedumpte zak afval aan de weide van zijn koeien.

Koe sterft door zwerfvuil in voeder

BORDEN LANGS VELDEN MOETEN WANDELAARS SENSIBILISEREN

Een leeg blikje weggooien op een grasweide, het kan grote gevolgen hebben. Boer Stefan Buydens (39) uit Iddergem verloor deze week opnieuw een melkkoe door zwerfvuil. "Wanneer we het gras machinaal maaien raakt het afval gehakseld in het voeder van de dieren. Stukjes metaal komen in de maag en het lichaam van de koe terecht, waardoor ze sterft. Ik hoop dat iedereen twee keer nadenkt voor hij nog iets weggooit in een weide", zegt de landbouwer.

Hij was er oprecht door gepakt, de dood van koe Kiara. Stefan Buydens zette een emotionele oproep op sociale media, in de hoop dat koe Kiara het laatste slachtoffer wordt van zwerfvuil. "Vele wandelaars zullen zich deze ooit o zo mooie en nieuwsgierige koe misschien nog herinneren. Ze liep altijd langs de straatrand mee met wandelaars in de hoop geaaid te worden. Deze lieve en prachtige koe die zes weken geleden nog 900 kilo woog, weegt nu amper nog 450 kilo. Het prachtig dier is er nu niet meer. Ons lieve Kiara heeft vandaag (woensdag, red.) de strijd opgegeven en is na een lange en pijnlijke doodstrijd overleden. Dit ondanks onze goede en intensieve zorgen waarmee we haar omringd hebben", schreef Stefan van Hof Ten Henne in Iddergem, die nog meegaf dat Kiara in de zomer weer mama zou worden.

Blikje in hakselaar

Wie is er schuldig aan Kiara's dood? Iedereen die al wel eens afval gewoon in de natuur gooit. "Sommige wandelaars of fietsers zullen zich wellicht nog het lege blikje cola of andere herinneren dat ze tijdens hun wandeling kwijt moesten en dus op één van onze graspercelen terecht kwam. Wel beste mensen, dat blikje is in de voeding van de dieren verzeild geraakt. Het blikje is samen met het gras mee door de hakselaar gegaan. Deze snippers komen via het eten in de maag van onze dieren en enkele ongelukkigen overleven dit niet", legt Stefan uit.

Miskramen

In zijn melkveebedrijf zijn er 150 koeien waarvan een 90-tal volwassen exemplaren die melk produceren. Om hen te beschermen vraagt Stefan dat er iets gedaan wordt aan het zwerfvuil. "Het belangrijkste is natuurlijk dat wie door de velden wandelt, gewoon niets meer weggooit. Dan is het probleem opgelost. Ik heb al samengezeten met de boerenbond en er zullen bordjes geplaatst worden waarbij we mensen vragen niets achter te laten. Ook geen hondendrollen trouwens. Ook die zijn gevaarlijk. Als die in het voedsel van de koeien geraken dan kan dat tot miskramen leiden", zegt hij.


Burgemeester Jo Fonck (sp.a) zegt dat netheid in zijn gemeente een absolute prioriteit is. "We hebben niet alleen ons personeel gesensibiliseerd, maar motiveren ook de burger op alle mogelijke manieren om geen zwerfvuil achter te laten. Er is recent extra groenpersoneel bijgekomen om de straten, goten en grasbermen proper te houden, we blijven de mensen sensibiliseren", zegt burgemeester Fonck.

Lees meer