Illustratiebeeld
Shutterstock Illustratiebeeld

Twee honden in beslag genomen bij vzw wegens gebrekkige huisvesting

De inspecteur Dierenwelzijn heeft twee honden in beslag genomen bij de vzw Dierbaar Natuurlijk wegens gebrekkige huisvesting en leefomstandigheden.

Dat gebeurde na een een controle door de lokale politie, de Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn en de gemeentelijke milieu- en huisvestingsdienst bij de vzw in de Lindestraat. De vzw had ook geen erkenning bij de Vlaamse dienst Dierenwelzijn voor de opvang van de honden. ‘Dierbaar Natuurlijk’ vangt honden op van mensen die zelf (tijdelijk) niet voor hun dier kunnen zorgen. 

“Als gemeentebestuur is het onze taak om na te gaan of de organisatie het welzijn van de dieren kan garanderen”, vertelt schepen voor Dierenwelzijn Yves De Smet (LvB). “Er werd hier weinig ondernomen om de dieren van enige vorm van comfort te voorzien. In dit verhaal zijn geen verzachtende omstandigheden. Mensen lieten in volle vertrouwen hun huisdier achter en kregen het nadien ziek of in verwaarloosde staat terug. Wie een opvang voor dieren wil oprichten, moet zich bewust zijn van de regels en verplichtingen die hieraan verbonden zijn en deze ook respecteren.” Een erkend asiel werd opgevorderd om de dieren op te vangen. Er werden ook maatregelen opgelegd om de leefomstandigheden van de honden van de bewoners te verbeteren. 

Ann De Roeck, de voorzitster van de vzw, spreek van een wraakactie. “De diereninspectie was getipt door een dakloze die ik gratis onderdak heb verleend. Onderhandelen had geen zin, ook al was er al een gastgezin voorzien voor twee dagen later. Dat het hier rommelig is, zal ik zeker niet tegenspreken. Er wordt hier regelmatig gekuist, maar iedereen weet dat honden die niet gecastreerd zijn een penetrante geur kunnen geven. De inspectie is gewoon op het verkeerde uur gekomen. Intussen doen wij al het mogelijke om het hier naar de zin van de diereninspectie te maken. Ook qua vergunningen zullen de nodige stappen worden ondernomen”, aldus De Roeck.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer