In Dendermonde wordt al volop werk gemaakt van sociale woningen, zoals aan de Krekelhoek in Grembergen. En er komen nog extra projecten bij.
Foto GDR In Dendermonde wordt al volop werk gemaakt van sociale woningen, zoals aan de Krekelhoek in Grembergen. En er komen nog extra projecten bij.

"De wachtlijsten zijn nog te lang"

STAD BOUWT KOMENDE DRIE JAAR 102 EXTRA SOCIALE WONINGEN

Dendermonde heeft eigenlijk al genoeg sociale huurwoningen om te voldoen aan de norm, maar steekt toch nog een tandje bij. De komende drie jaar komen er nog eens 102 sociale woningen bij. "De wachtlijsten blijven nog te lang", legt schepen Niels Tas (sp.a) uit.

9,93 Procent van alle woningen in Groot-Dendermonde zijn sociale huurwoningen. Dendermonde voldoet daarmee ruim aan de norm van negen procent. "Toch willen we blijven inzetten op sociale woningen", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Niels Tas (sp.a). "De wachtlijsten voor een sociale huurwoning blijven namelijk erg lang. Bovendien kent onze stad een serieuze groei. Er komen steeds meer gezinnen en dus woningen bij. Om te blijven voldoen aan die norm van negen procent, moeten we dus ook extra sociale woningen bouwen."

Armoede

Maar er zijn nog redenen waarom Dendermonde extra inzet op sociale woningen. "Een degelijke huisvesting is een van de belangrijkste factoren om armoede aan te pakken", legt Tas uit. "Wie een goed huis heeft, is meer gewapend tegen armoede. De woningprijzen in Dendermonde blijven overigens vrij concurrentieel. Dat is ook te danken aan het aanbod sociale woningen, waardoor de gemiddelde prijs van huizen wat gedrukt wordt."

Nieuwe projecten

Minister Homans heeft haar fiat gegeven voor de bouw van 102 extra sociale huurwoningen. Voorwaarde is wel dat die binnen de drie jaar, dus tegen 2019, gerealiseerd worden. Vijf projecten van verschillende huisvestingsmaatschappijen zijn hiervoor geselecteerd. Bij die 102 woningen zitten er zestien van het project Clementine, dat Volkswelzijn aan de Van Langenhovestraat in Sint-Gillis-Dendermonde wil realiseren. Ook zes vervangingsnieuwbouwprojecten in wijk Hof ten Rode in Baasrode en twaalf flats op de site van de vroegere garage Covelo op de hoek van de Varenbergstraat met de Oudegemsebaan in Oudegem horen daar bij. Volkswelzijn staat verder ook in voor zestig nieuwe woningen in wijk Elsbos in Sint-Gillis.


De Gewestelijke Maatschappij voor Woningbouw Zele wil dan weer een nieuw project met acht huizen realiseren op de hoek van de Bakkerstraat met Grootzand in Grembergen.

Kritiek

Oppositiepartij N-VA waarschuwt echter voor een teveel aan sociale woningen. "De stad heeft nood aan een gezonde woonmix", vindt Marius Meremans. "Een overaanbod aan sociale huurwoningen is niet ideaal. Als Dendermonde zo blijft voortdoen, stijgen we de komende jaren boven de tien procent uit. Terwijl andere steden en gemeenten niet eens de norm van negen procent halen. Zele bijvoorbeeld moet nog twaalf procent bijbouwen, Lebbeke zeventien procent en Berlare zelfs zevenendertig procent. Dat zij eerst eens een inhaalbeweging realiseren, voor Dendermonde bijbouwt."


Open Vld ziet liever meer sociale koopwoningen in plaats van sociale huurwoningen bijkomen.

Lees meer