De leden van Blozen bij hun maquette.
Foto Goossens De leden van Blozen bij hun maquette.

"Wij hebben recht op overwinning"

BLOZEN OVERWEEGT GERECHTELIJKE STAPPEN NA DISKWALIFICATIE IN BLOEMENCORSO

Corsogroep Blozen dreigt naar de rechter te stappen omdat hij gediskwalificeerd werd in de Bloemencorso. Dat schreef de groep in een open brief aan het Corsocomité. "We hebben recht op de overwinning, want we hebben geen enkele overtreding begaan", schrijft Blozen.

Tijdens de bloemencorso, die helemaal in het teken van de Eerste Wereldoorlog stond, kwam Blozen als winnaar uit de bus. De groep bracht een indrukwekkend eerbetoon aan de gesneuvelden. Hun wagen werd voorafgegaan door figuranten die fotokaders droegen van soldaten. Er waren 150.000 bloemen, 269 figuranten en achttien paarden te zien. Twee weken later besliste het Corsocomité om de groep te diskwalificeren. "Omdat de afmetingen van de wagen niet klopten en de figuratie het goede verloop van de corso in het gedrang had kunnen brengen", klonk het.


Blozen haalt nu in een open brief uit naar het Corsocomité. "Onze wagen werd opgemeten twee dagen na de corso, eenzijdig door de voorzitter en toen hij al deels gedemonteerd was", zegt voorzitter Dylan Van Ransbeeck. "Voor aanvang van de stoet heeft diezelfde voorzitter de wagen gekeurd en heeft hij geen enkele opmerking gemaakt. De afmetingen klopten overigens perfect."


"Onze figuratie heeft de stoet net een meerwaarde bezorgd", gaat Blozen verder. "Wij proberen altijd een verhaal te brengen. Nooit is daar in het verleden een opmerking over gekomen. Overigens staat in het reglement niets over figuratie. Wat niet in het reglement staat, kan niet overtreden worden." Blozen heeft alvast serieuze bedenkingen bij de gang van zaken. "We hadden vooraf tegen het comité niets gezegd over onze plannen", zegt Van Ransbeeck. "Maar als de regisseur ook de ontwerper is van een concurrerende corsogroep, dan leg je niet alle kaarten op tafel. Ook niet als acht van de twaalf bestuursfuncties ingenomen worden door actieve wagenbouwers."

Uitgescholden

Blozen is er dan ook van overtuigd dat ze nog altijd recht hebben op de overwinning. We hebben dus ook recht op de geldprijs van 2.250 euro. Net als op de prijs van de wagenbouwers die we ook wonnen, goed voor 250 euro", klinkt het. "We hebben geprobeerd om met het comité te praten, maar dat werd een teleurstelling. We kregen twee leden te zien die ons uitscholden. Elk gesprek is blijkbaar onmogelijk en dus kunnen we niet anders dan stappen ondernemen."


Om aanspraak te maken op de 2.500 euro, stelt Blozen elk lid van het Corsomité in gebreke. "Het publiek was lovend over onze wagen. Het kan niet dat we dan met lege handen zouden achterblijven", klinkt het. "We betreuren wel de huidige gang van zaken, maar kunnen niet anders. Niemand kan ons ervan beschuldigen geen hart voor de bloemencorso te hebben. Met meer dan honderd leden werken we al jaren mee aan het succes van de stoet. We doen dat al tien jaar voor het applaus van het publiek en om een traditie in leven te houden." Het Corsocomité reageert liever niet op de open brief. "We gaan dit niet in de pers uitvechten", zegt voorzitter Guido Van Der Jeught. "We vinden dat we recht in onze schoenen staan, maar gaan daar nu niet over communiceren."

Lees meer