Exclusief voor abonnees

Barbara Pas (Vlaams Belang): “Het cordon gaat ver. Toen mijn man stierf, heeft slechts handvol collega’s mij gecondoleerd”

Oost-Vlaamse lijsttrekker voor de Kamer verkiest inhoud boven stoere quotes

In een wereld waarin de voorpagina’s beheerst worden door de stoere quotes van Donald Trump, Guy D’Haeseleer en Dries Van Langenhove, lijkt er voor een bedachtzame vrouw als Barbara Pas weinig plaats. Zonder mopjes over chocomousse staat ze op de eerste plaats van de Kamerlijst van het Vlaams Belang in Oost-Vlaanderen. Hoe overleeft ze de mannenwereld die de politiek nog altijd is?

4 Barbara Pas.
Jan De Meuleneir/Photo News Barbara Pas.

“Ik ben altijd al een vrouw in een mannenwereld geweest. Ik heb ingenieursstudies gedaan en daar lag de verhouding man-vrouw een beetje zoals in de politiek. Dat mag toch geen verschil maken of je nu man of vrouw bent? Als je erin geïnteresseerd bent en hopelijk ook de capaciteiten hebt om in de politiek te gaan, dan moet je dat maar doen. Wij bij Vlaams Belang zijn geen voorstander van betuttelende vrouwenquota, want dan krijg je vaak constructies van vrouwen die op 1 of 2 staan, maar dan uiteindelijk hun plaats overlaten aan een opvolger omdat ze niet geïnteresseerd zijn. Laat de mensen die geïnteresseerd zijn hun ding doen. Ik kan getuigen dat het in de praktijk een job is die heel veel weekendwerk en heel veel avondwerk vraagt. En als weduwe met twee kleine kinderen weet ik dat dat zeer moeilijk praktisch te organiseren is. Dus ik begrijp dat vrouwen vaak de prioriteit anders leggen.”

Is het probleem dat vrouwen in het algemeen minder in politiek geïnteresseerd zijn?

“Klopt, alle studies wijzen dat ook uit. Wij hopen dat te kenteren. Ik heb destijds lokaal nog folders uitgedeeld met alleen vrouwelijke kandidaten met zachtere thema’s om vrouwen aan te spreken. Politiek lijkt ver van uw bed, maar alles wat beslist wordt, heeft invloed op uw dagelijks leven. Vrouwen hebben daar minstens evenveel mee te maken als mannen.”

Vlaams Belang heeft het moeilijk om vrouwen aan te trekken. Bij de gemeenteraadsverkiezingen konden in sommige gemeenten geen volledige lijsten ingediend worden omdat ze niet aan genoeg vrouwen geraakten. Is dat voor een stuk niet te wijten aan de standpunten van de partij?

Je hebt 23% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Jan Van Rompaey

    Dat is een dame met ballen. Ze zou bij het VB meer aan het woord moeten komen. Niemand van haar tegenstrevers is zo bekwaam.

  • marc van cauter

    Enorm respect voor die vrouw en stadsgenote, tenminste een iemand met klare kijk zonder poespas

Lees meer