2
Geert De Rycke

Jeugdkoor Jeko viert vijftig jaar op de planken met concert, nieuw uniform en oud-leden

Het feestjaar van Jeugdkoor Jeko van Appels bereikt zijn hoogtepunt. Vijftig jaar staat de vereniging met jonge zangers en zangeressen op het podium. Het gouden jubileum wordt dit weekend gevierd met een groot concert, samen met oud-leden. En er is een nieuw uniform.

Dat er in Appels al vijftig jaar jonge mensen samen zingen en optreden, is te danken aan Wilfried Roels. Die richtte begin 1969 een tweestemmig koor op om de misvieringen op te luisteren. “Om het koor aantrekkelijker te maken, ging men al snel ook niet-kerkelijke liederen aanleren. Niet veel later volgden al aanvragen voor andere optredens, zowel binnen als buiten Appels”, vertelt huidig voorzitter Katrien Meskens.

“De dirigenten wisselden al eens en in het repertoire kwamen ook 3- en 4-stemmige liedjes. Het muziekgenre evolueerde, maar er bleef wel één constante doorheen die vijftig jaar: de goede en vriendschappelijke sfeer, onze kampen, de optredens én onze Affligemweekends”, vertelt Meskens. “Het enthousiasme om samen te blijven zingen met jonge mensen is altijd gebleven, vandaar dat we het al vijf decennia uithouden en dat ook in de toekomst graag nog heel lang willen blijven doen.”

Single

Een terugblik op het verleden brengt ook wat hoogtepunten mee. “Zo nam Jeko in de jaren zeventig twee maal deel aan het toenmalige BRT-programma ‘De 5 Provincies’, waarin het samen zong met onder andere Leen Persijn, Paul Codde, Jacob Bex en Herman Elegast”, vertelt de voorzitter. “Oost- Vlaanderen won dit programma twee keer, mede door toedoen van Jeko. Het zorgde voor extra naambekendheid voor onze Appelse koor. En het leverde zelfs een single met Leen Persijn op: ‘Leve is zichzelve zijn’ op. Enkele jaren later deed het jeugdkoor ook nog eens mee in een liveprogramma op televisie voor de actie Kringloop en werkte het mee aan een LP-opname met kinderliederen.”

2 Voorzitter Katrien Meskens en dirigent Bart Van Lijsebetten leidden de voorbije repetities in goede banen.
Geert De Rycke Voorzitter Katrien Meskens en dirigent Bart Van Lijsebetten leidden de voorbije repetities in goede banen.

Willy Sommers

Jeko was de voorbije jaren een graag geziene gast op huwelijken, evenementen, misvieringen en concerten en werkte mee aan opvoeringen van Carmina Burana, West Side Story, Magical Musicals en Reis rond de wereld in 80 Dagen. Concerten met artiesten als duo Schatteman en Couvreur, Voice Male, Geena Lisa en Margriet Hermans staan geboekstaafd in de herinneringen. “Voor eind 2019 staat er al een concert gepland samen met Willy Sommers”, blikt Meskens vooruit.

Jeko bestaat momenteel uit ruim veertig leden, allemaal tussen acht en twintig jaar. Huidig dirigent Bart Van Lijsebetten past liederen aan voor het koor en leert ze de kinderen aan. De voorbije maanden werd vooral naar het hoogtepunt van dit jubileumjaar gewerkt: het concert ‘50 jaar Jeko’. De koorleden trekken dan voor de gelegenheid een gloednieuw, meer hedendaags, uniform aan, stellen een nieuw logo voor en zijn van plan de pannen van het dak te zingen. Zowel oude als nieuwe, Nederlandstalige als Engelstalige liedjes zullen de revue passeren. Zelfs oud-leden zijn opgetrommeld om mee te doen, zodat Jeko met liefst honderd zangers op het podium zal staan. “Het was geen sinecure om al die mensen, ondertussen ergens tussen 20 en 70 jaar, samen te krijgen voor repetities. Maar het enthousiasme was groot, zodat het toch gelukt is”, zegt Meskens.

Het concert vindt plaats op zaterdag 27 april om 20 uur. Iedereen is welkom in CC Belgica, aan de Kerkstraat in Dendermonde.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer