Onder andere uit de wijk Hof ten Rode kwam er protest tegen het verbod van Volkswelzijn om verkiezingsaffiches op te hangen.
Copyright : Geert De Rycke Onder andere uit de wijk Hof ten Rode kwam er protest tegen het verbod van Volkswelzijn om verkiezingsaffiches op te hangen.

Minister duidelijk: verkiezingsaffiches bij sociale huurders mogen

Huurders van een sociale woning mogen verkiezingsaffiches aan hun woning hangen. Dat maakt minister Homans duidelijk na een parlementaire vraag van Marius Meremans, volksvertegenwoorder en gemeenteraadslid in Dendermonde. Aanleiding is de heisa nadat Volkswelzijn huurders van de sociale huisvestingsmaatschappij verbood affiches aan hun woning hangen.

"Het aanbrengen van verkiezingsaffiches op publiek zichtbare delen van een sociale huurwoning, zoals ramen, strookt volledig met het recht op de vrije meningsuiting en het recht op het volledige genot van het gehuurde goed. Een intern reglement doet geen afbreuk aan dit recht", benadrukt minister Homans. Concreet betekent dit dat huurders van sociale woningen vrij zijn om politieke affiches op te hangen. En dat de regel zoals in het huishoudelijk reglement van Volkswelzijn om dat niet te doen, niet afdwingbaar is.

Meremans stelde de parlementaire vraag nadat huurders van Volkswelzijn, uit onder andere de wijken Hof ten Rode en Serbos, vorige week boos reageerden toen ze een brief van de maatschappij kregen dat ze verkiezingsaffiches aan hun woning moesten verwijderen. "De brief was ongepast en heeft huurders schrik aangejaagd. De minister maakt nu duidelijk dat dit niet kan", zegt Meremans.

Ook de toezichthouder van sociale huisvestingsmaatschappijen heeft Volkswelzijn aangesproken en gevraagd om het aanbrengen van affiches door sociale huurders toe te staan. "Het zal aan de Raad van bestuur zijn om tegen de volgende verkiezingen het huishoudelijk reglement aan te passen. Volkswelzijn zal dat uiteraard doen en ik zal daar als voorzitter initiatief in nemen", zegt Tom Bogman. "De regel om politieke affiches van alle partijen te weren, werd begin jaren ’90 in het reglement ingeschreven. In sommige wijken lokte dit immers nodeloos provocaties en problemen uit. Het was niet de bedoeling om politieke overtuiging van mensen te beknotten."

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer