4 Niels De Jong in zijn leeggemaakte showroom. “Die mag ik niet meer uitbaten en het pand verkopen lukt ook niet. Een zoveelste persoonlijk drama in de Briel”, zegt hij.
Geert De Rycke Niels De Jong in zijn leeggemaakte showroom. “Die mag ik niet meer uitbaten en het pand verkopen lukt ook niet. Een zoveelste persoonlijk drama in de Briel”, zegt hij.

Project Briel blijft aanslepen: “Hangjongeren en verloedering op site die steeds meer een tweede Doel wordt”

Leegstaande panden, verloedering, onkruid en hangjongeren... Niels De Jong, één van de nog weinig overblijvende bewoners in de Briel, is het meer dan beu. Zelf probeerde hij ook al zijn eigendom te verkopen om aan de buurt te ontsnappen, maar dat lukt niet. Meer nog, De Jong heeft zelfs zijn showroom als keukenplaatser moeten sluiten. “Het is hier het zoveelste persoonlijke drama op een site die steeds meer een tweede Doel wordt”, klinkt het.

Amper een vijftal bewoners telt de Brielstraat momenteel nog. De plannen van het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij POM, voor het project ‘Oude Briel’, om het gebied aan de Schelde in Baasrode om te vormen tot een watergebonden industrieterrein met laad- en loskades, joeg de andere inwoners ondertussen weg. Tien jaar geleden al werden de plannen ontvouwd, maar concreet gerealiseerd is er ondertussen niets. Alleen diverse huizen werden opgekocht door Waterwegen en Zeekanaal van bewoners die beslisten te vertrekken. Voor wie nog overblijft rest er een troosteloze, verloederde buurt.

4 De Briel krijgt steeds meer een verloederde indruk, met onder andere hoog opschietend onkruid.
Geert De Rycke De Briel krijgt steeds meer een verloederde indruk, met onder andere hoog opschietend onkruid.

Hangjongeren

“Het is hier huilen met de pet op”, getuigt Niels De Jong, één van de nog weinig resterende bewoners. “De leegstaande huizen zijn ondertussen een trekpleister geworden van rondzwervende jeugd en hangjongeren. Die zoeken vooral ‘s nachts deze plek op en maken amok. Ze dringen huizen binnen, brengen allerlei vernielingen aan en zorgen ervoor dat we ons hier niet echt meer veilig voelen. Bovendien staan de huizen die Waterwegen en Zeekanaal opkocht helemaal te verkommeren. Het zijn krotten geworden door leegstand. En het onkruid staat metershoog.”

4 In leegstaande woningen breken ‘s nachts vandalen binnen om er vanalles te vernielen.
Geert De Rycke In leegstaande woningen breken ‘s nachts vandalen binnen om er vanalles te vernielen.

De Jong en zijn gezin willen ook weg, maar staan met de rug tegen de muur. “In 2010 kocht ik het pand waar ik nu woon, nietsvermoedend van de plannen die er voor het gebied waren”, vertelt hij. “Ik kwam er wonen met mijn gezin en bouwde er een zaak als keukenmaker uit. Er was een loods om keukens te maken en ik zorgde voor een mooie showroom. Alleen heeft de stad me ondertussen verboden om die showroom open te houden. Plots kreeg ik het bericht dat dit zonevreemd was en de nodige vergunning ontbrak. Een donderslag bij heldere hemel, ik begrijp er niets van. Het lijkt alsof ik de dupe ben van vuile spelletjes.”

Een tweede Doel

Het pand verkopen, lukt bovendien niet. “Mogelijk geïnteresseerde kopers haken natuurlijk af als ze de problematiek van deze buurt horen”, legt De Jong uit. “Ik probeerde ook te verkopen via Waterwegen en Zeekanaal, zoals die ook vorige huizen in de buurt opkocht. Maar ook dat werd niets. W&Z liet verstaan dat de prioriteit weg was gevallen en ze niet meer opkopen. De bewoners zitten hier dus vast in een soort tweede Doel.”

Ondertussen is het bij de overheid compleet windstil rond het Masterplan Oude Briel. Het is afwachten wat de nieuwe meerderheid in de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen, waar N-VA, CD&V en Groen met de plannen gaat doen.

4 Leegstaande woningen staan te verkrotten.
Geert De Rycke Leegstaande woningen staan te verkrotten.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer