4 Jo Vermeir (links) en rechterhand Kris Klerdan, op de foto bij de nieuw ontworpen tredkraan, hebben er al uren en uren werk op zitten om alle praalwagens op tijd klaar te krijgen.
Geert De Rycke Jo Vermeir (links) en rechterhand Kris Klerdan, op de foto bij de nieuw ontworpen tredkraan, hebben er al uren en uren werk op zitten om alle praalwagens op tijd klaar te krijgen.

Reuzenommegang belooft weer nieuwe praalwagens: Jo Vermeir en team werken zich uit de naad om wagens Katuit klaar te krijgen

Dendermonde maakt zich op voor de jaarlijkse reuzenommegang Katuit aanstaande donderdag. Met minder dan een jaar voor de Ros Beiaardommegang, moet die al een voorsmaakje bieden voor die hoogdag in mei 2020. Liefst vijf nieuwe praalwagens zal het publiek te zien krijgen. Om die klaar te krijgen, werken Jo Vermeir, vaste schrijnwerker voor Katuit, en zijn team zich uit de naad.

De Reuzenommegang Katuit mag dan al een decennialange traditie hebben in Dendermonde, toch krijgt het publiek telkens nieuwe dingen te zien. Regisseur Patrick Segers zorgt ervoor dat in de stoet elk jaar opnieuw nieuwe elementen en praalwagens opduiken. “Zo blijven we aandacht hebben voor de rijke traditie en folklore, maar zorgen we ervoor dat de toeschouwers toch ook nog elke keer verrast worden”, zegt hij.

Voor die verrassingen ligt de lat dit jaar wel erg hoog. In de loods van het Ros Beiaardcomité op industrieterrein Hoogveld wordt al maanden gezwoegd om vijf nieuwe praalwagens klaar te krijgen. Een record. “Evident is het zeker niet. Het is werkelijk ‘giga’ dit jaar”, zegt Jo Vermeir, al jaren de vaste schrijnwerker voor Katuit. “We gaan echt tot het laatste moment moeten doorwerken nu om alles klaar te krijgen. Normaal gezien ronden we de maandag voor Katuit af, maar de tijdsdruk is dit jaar groter.”

4 Een wagen in rood en wit, met verwijzingen naar onder andere de rechtbank, zal een symbolische voorstelling van de stad Dendermonde geven.
Geert De Rycke Een wagen in rood en wit, met verwijzingen naar onder andere de rechtbank, zal een symbolische voorstelling van de stad Dendermonde geven.

Blik in het verleden

Het resultaat dat de toeschouwers donderdagavond te zien zullen krijgen, is dan ook niet min. Voor een blik in het verleden zijn twee nieuwe wagens gemaakt. De ene biedt een symbolische voorstelling van Dendermonde, geïnspireerd op de praalwagen uit de Ros Beiaardommegang van 1850. De ‘Maagd van Dendermonde’ zal omringd worden door twee waternimfen die verwijzen naar Dender en Schelde. Ook de rechtbank en Kunstacademie worden voorgesteld.

“De tweede wagen wordt nog spectaculairder”, zegtJo Vermeir. “Voor ‘Dendermonde herrijst als een feniks uit zijn as’, geïnspireerd op de ommegang van 1930 om de heropbouw van de vernielde stad na de oorlog te vieren, is een reusachtige maquette gemaakt. Daarvoor konden we beroep doen op Bram Buytaert, krak in zijn vak. Een gedetailleerde maquette van het stadhuis is op de wagen te zien, net als silhouetten van abdijkerk, watertoren, Brusselse Poort enzovoort.”

4 Voor een reuzachtige, gedetailleerde maquette van het stadhuis werd specialist Bram Buytaert ingezet.
Geert De Rycke Voor een reuzachtige, gedetailleerde maquette van het stadhuis werd specialist Bram Buytaert ingezet.

Tredkraan

Vermeir schakelde een ploeg lassers in van het stadspersoneel om nog een andere spectaculaire wagen te bouwen. “Daarop zal een indrukwekkende ijzeren structuur te zien zijn, die het logo van de Ros Beiaardommegang 2020 in 3D uitbeeldt. Door die tijdens de stoet te belichten met spots krijgt die een even kleurrijk uitzicht als het logo. Ik denk dat er voor deze wagen heel wat ‘ooh’s’ en ‘aah’s’ uit de monden van omstaanders zullen komen.”

Om het beroep van pijnder in de verf te zetten werd dan weer een houten tredkraan gemaakt. Het is een realistische kopie van een gelijkaardige historische kraan. “Ongelooflijk veel werkuren zijn hier in gekropen”, geeft Vermeir toe. “En dan moest er ook nog een indrukwekkende triomfboog ontworpen. De pijnders zullen deze rollende structuur voortduwen.”

Katuit vindt plaats op donderdag 29 augustus, vanaf 20 uur, in het stadscentrum van Dendermonde.

4 Het was een huzarenwerk voor de lassers van de stad om de ijzeren constructie van het Ros Beiaardlogo in 3D uit te werken.
Geert De Rycke Het was een huzarenwerk voor de lassers van de stad om de ijzeren constructie van het Ros Beiaardlogo in 3D uit te werken.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer