De pastorie van Oudegem bevindt zich in heel slechte staat.
RV De pastorie van Oudegem bevindt zich in heel slechte staat.

Sp.a dringt aan op noodzakelijke herstellingen voor pastorie

Oppositiepartij sp.a wil dat snel de meest noodzakelijke herstellings- en onderhoudswerken plaatsvinden aan de pastorie van Oudegem. Die staat al jaren te verkommeren. De partij vindt bovendien een duurzame bestemming voor het gebouw, in samenwerking met inwoners en verenigingen, nodig. Schepen Leen Dierick (CD&V) wil een audit rond stadsgebouwen afwachten.

De pastorie van Oudegem staat ondertussen jaren leeg. “De tijd krijgt het gebouw steeds meer in haar greep, zodat het in heel slechte staat verkeert”, schetst oppositieraadslid Tom Bogman (sp.a). “De toestand zorgde er zelfs voor dat de organisatoren van de jaarlijkse Groenmarkt in Oudegem hun cavabar uit de tuin van de pastorie weghaalden uit schrik een stuk dakgoot op het hoofd te krijgen. Het is dringend tijd dat de stad ingrijpt om het gebouw te beschermen van verdere verkrotting. Bovendien moet nagedacht over de toekomst. Ons lijkt een formule waarbij inwoners en verenigingen het beheer krijgen over het gebouw ideaal. In ruil voor onderhoud en investeringen, mogen ze beschikken over het pand en de tuin.”

Schepen van Openbare Gebouwen Leen Dierick (CD&V) ontkent niet dat het gebouw zich in slechte staat bevindt. “Maar even snel bijvoorbeeld dak en schrijnwerk aanpakken, kan niet, want het kost handenvol geld”, zegt ze. “Dit is een beschermd monument, we doen daar niet mee wat we zomaar zouden willen. Er is een audit bezig, waarbij een vastgoedexpert voor verschillende stadsgebouwen bekijkt wat de herbestemmingsmogelijkheden zijn. Ook de pastorie van Oudegem zit in dat onderzoek. Laten we dat eerst afwachten.”

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Leofar Koninckx

    Er is maar één oplossing deklasseren en verkopen.

Lees meer