Zwerfvuil vraagt strengere aanpak

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN DENDERMONDE

Inspanningen van zwerfvuilmeesters en sensibiliseringscampagnes ten spijt, sluikstorten en zwerfvuil blijven een probleem in Dendermonde. Voor inwoners is het afval dat rondslingert een doorn in het oog. Hoe kan Dendermonde properder?

Officiële cijfers van afvalintercommunale Verko rond zwerfvuil mogen een dalende trend vertonen, veel Dendermondenaren vinden dat hun stad er vuil bijligt. Met de regelmaat van de klok regent het boze opmerkingen over afval dat op diverse plaatsen rondslingert. Zwerfvuilmeters en -peters trekken er regelmatig op uit om buurten, straten en sites aan glasbollen op te ruimen, maar voor hen lijkt het vaak dweilen met de kraan open. Ook afval rond overvolle openbare vuilnisbakjes zorgen voor ergernissen.

Burgemeester Piet Buyse (CD&V) verwijst naar de geldende GAS-boetes om sluikstorters te bestraffen. "In strijd tegen overvolle vuilnisbakjes laten we ook een 'vuilnisbakkenplan' starten", zegt hij. "Dat wil zeggen dat de vuilnisbakken op de juiste plaats moeten staan en regelmatig worden geleegd. Het probleem is dat een aantal inwoners deze vuilnisbakjes gebruikt om huishoudelijk afval te dumpen. Daarvoor dienen die publieke vuilnisbakken natuurlijk niet. Daarom gaan we de opening van deze vuilnisbakjes verkleinen."

"We organiseren een vuilnisbakkenplan: bakken op de juiste plaats die regelmatig geleegd worden."

Piet Buyse

"Afval voorkomen is de meest duurzame manier om het zwerfvuilprobleem in de stad aan te pakken", meent Iris Uyttersprot van kartel sp.a-Groen. "Een stadsbestuur kan de strijd niet alleen aan. Er is samenwerking nodig met andere overheden, Verko, verenigingen, vrijwilligers, organisatoren van evenementen,... De stad kan mee nadenken over afvalarme events, samen met handelaars een actieplan opstellen voor de centra, zelf hippe en herbruikbare boodschappentassen aan de man brengen, enzovoort. De stad zou een duurzaamheidsambtenaar moeten hebben om dat allemaal vorm te geven."

Om sluikstorten tegen te gaan, wil Open Vld voluit de kaart van de Gemeentelijke Administratief Sanctie (GAS) trekken. "Overtreders krijgen dan een boete en dat zou de hoogst mogelijke moeten zijn", zegt Laurens Hofman. "We kunnen ook bekijken om sluikstorters gemeenschapstaken op te leggen, zoals zelf afval gaan opruimen. Open Vld denkt ook aan een huis-aan-huis-ophaling van glas. Camerabewaking aan glasbollen moet ook helpen om het probleem op deze sites in te perken. Sensibilisering blijft nodig."

"Een zwerfvuiltelefoon kan helpen om snel te reageren op meldingen."

Marius Meremans

"De stad moet inzetten op meer controle via camera's, wijkagenten en stadswachten", zegt Marius Meremans van N-VA. "Uitpuilende vuilbakken moeten sneller leeggemaakt worden. Een zwerfvuiltelefoon kan helpen om meldingen rond sluikstorten snel binnen te krijgen en er adequaat op te reageren om ze op te ruimen. De milieudienst moet sterker uitgebouwd worden en elke dienst die op openbaar domein komt, moet aandacht hebben voor zwerfvuil en het meenemen. Ook wij denken aan hogere boetes en inzetten van daders om de boel op te ruimen."

"Sensibilisering alleen is inderdaad niet voldoende," zegt Barbara Pas van Vlaams Belang. "Overtreders moeten gewezen worden op hun verantwoordelijkheid én bestraft. Belangrijk is dat sluikstorten heel snel worden opgeruimd om te vermijden dat ze nog meer afval aantrekken. De stad moet daarvoor over een snelle interventieploeg beschikken. Inwoners die goed gesorteerd en gescheiden afval naar het containerpark brengen, moeten daarvoor beloond worden in plaats van toegang te betalen. Een beter werkend en goedkoper containerpark draagt bij in de strijd tegen zwerfvuil."

(DND)

Tijdens de voorbije legislatuur kwamen er mobiele bewakingscamera's aan de glasbollen van Verko in Dendermonde en andere gemeenten van het werkingsgebied.
Copyright : Geert De Rycke Tijdens de voorbije legislatuur kwamen er mobiele bewakingscamera's aan de glasbollen van Verko in Dendermonde en andere gemeenten van het werkingsgebied.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer