2 De familie Nachtergaele, met vlnr. Mo en Warre, Maud, Ilse, Ruth en Peter, aan jeugdhuis Kernelle.
VDI De familie Nachtergaele, met vlnr. Mo en Warre, Maud, Ilse, Ruth en Peter, aan jeugdhuis Kernelle.

"Ontsnap uit jeugdhuis en help onze mama"

ZUSSEN RICHTEN ESCAPE ROOM IN GELD GAAT NAAR ONDERZOEK ZELDZAME ZIEKTE

Om het onderzoek naar de zeldzame ziekte van hun mama te steunen, veranderen zussen Ruth en Ilse Nachtergaele - en hun hele gezin - het Dentergemse jeugdhuis Kernelle in een escape room. Dat doen ze voor de Warmste Week van Studio Brussel.

Met 'Escape for Life' heeft de familie een van de originelere acties voor Music For Life op het getouw gezet. Zussen Ilse (42) en Ruth (39), hun mannen Peter (41) en Francis (44) en kinderen Mo (13), Warre (15), Ona (15) en Maud (13) maken van woensdag 13 tot en met vrijdag 22 december een escape room van jeugdhuis Kernelle. "Bedoeling is om in een uur te ontsnappen uit een of meerdere kamers die we vol puzzels en raadsels gestopt hebben", leggen de zussen uit. "We besloten een tijd geleden om voor een weekend met de oud-leiding van de Chrio zelf zo'n escape room in elkaar te steken. De reactie waren zo positief, dat we beslisten om een volgende organisatie aan het goede doel te koppelen."

2
RV

Sclerodemie

De opbrengst van de actie gaat naar Sclero'ken, de Belgische vereniging die de ziekte sclerodemie onderzoekt. Niet toevallig, want de mama van Ilse en Ruth heeft de auto-immuunziekte al een eind. "Het gaat om een zeldzame ziekte waarbij de patiënt verhardingen op de huid, maar ook in bloedvaten en interne organen krijgt", vertelt Ruth. "Een normaal leven is perfect mogelijk, maar het heeft wel een impact op je sociale en professionele wandel. Eén op de tienduizend mensen heeft de ziekte, die we kunnen afremmen, maar nog niet genezen. Door de ziekte verkalken ook de aderen, wat betekent dat dit - als het naar je hart gaat - fataal kan zijn. Omdat de ziekte zo onbekend is, is er nog maar weinig onderzoek naar gedaan en dat willen we nu met onze actie verder ondersteunen. Sclerodemie is ook genetisch bepaald, dus op een dag kunnen mijn zus en ik ze misschien ook krijgen."


Het gemeentebestuur stelt voor 'Escape for Life' jeugdhuis Kernelle ter beschikking van de familie. Vanaf 10 december beginnen ze aan de opbouw van de escape room. "Alle puzzels en raadsels zullen te maken hebben met het thema 'café'", gaan de zussen verder. "Deelnemers vormen groepjes van minimaal vier en maximaal zes, want met samenwerken kom je verder. We raden wel aan dat kinderen vanaf 10 jaar deelnemen. Wie niet verder raakt, krijgt voor 1 euro een extra tip. Achteraf kan je napraten bij een drankje."


Inschrijven kan via de link www.tinyurl.com/escapeforlife2017 en kost 12 euro per persoon. Vlug zijn is de boodschap, want ondertussen is iets meer dan de helft van de slots bezet.

Lees meer