2 Petra Bogaert met haar kinderen Khyliano, Kynesha en Charity voor de familiefoto met Frederic Lazaron.
Lieven Samyn Petra Bogaert met haar kinderen Khyliano, Kynesha en Charity voor de familiefoto met Frederic Lazaron.

"Ver vooruit kijken, lukt me niet"

Petra nog altijd in rouw na verlies tweede partner bij ongeval

"Ons gezin is overhoop gegooid. De donkere, eenzame avonden zijn de meest lastige." Dat zegt Petra Bogaert (35) uit Wakken, die op 25 augustus voor de tweede keer in haar leven haar partner verloor na een verkeersongeval. Motorrijder Frederic Lazaron (26) werd frontaal aangereden door een dronken chauffeur.

Amper een dag na een deugddoende vakantie in het Italiaanse Toscane trok Frederic er nog even met zijn motor op uit voor een ritje. Op de Wakkensesteenweg in Tielt werd hij gegrepen door de bestelwagen van een dronken chauffeur die bovendien een witte doorlopende lijn negeerde en in een bocht een inhaalmanoeuvre uitvoerde. Petra Bogaert verloor voor de tweede keer in twaalf jaar haar partner. Op 6 augustus 2004 was ook al haar eerste partner Davy Depaepe (24) omgekomen toen hij wegmarkeringen aan het aanbrengen was op de E42 in het Henegouwse Péruwelz en door een vrachtwagen werd gegrepen.

2
RV

Uitvaartverzekering

Twee verkeersslachtoffers die geen enkele schuld troffen aan hun dood. "Hoe groot is de kans dat iemand zoiets twee keer overkomt?", vraagt Petra zich vier maanden later nog altijd af. "Ik had het er nog met Frederic over gehad toen we een uitvaartverzekering afsloten. 'Dat zal toch geen twee keer gebeuren', had Fre nog al lachend gezegd. Toch sloten we de verzekering af omdat hij altijd om mij bekommerd was."

Schoolresultaten

Frederics overlijden heeft een grote impact gehad op het gezin van Petra en haar kinderen Charity (14), Kynesha (13) en Khyliano (4). "Met mijn dochters kan ik er moeilijk over praten", vertelt ze. "Eigenlijk praten we er niet over, uit vrees om die pijn opnieuw boven te halen. Vooral Charity kropt alles op. Maar het treft haar wel degelijk. Haar schoolresultaten gaan in dalende lijn. Kynesha heeft wellicht een vriendinnetje waar ze mee kan praten. Khyliano was heel boos dat zijn vader er niet meer was. Na een bezoekje aan het kerkhof werd hij zelfs misselijk. Ondertussen lijkt hij deugd te hebben van zijn verhuis naar een school voor bijzonder onderwijs in Deerlijk. Daar had Frederic nog op aangedrongen."

Verjaardag

Zelf denkt Petra nog elke dag aan Frederic. De foto's en filmpjes van hun reis naar Toscane op haar gsm bekijken, lukt amper. "Het is vreemd om zijn stem te horen, zijn bewegingen te zien", fluistert ze. Een groot doek aan de muur met een familiefoto is prominent in de woonkamer aanwezig. "Mijn eerste moederdagcadeau van Fré", mijmert ze. "Hij is overal aanwezig, soms in kleine dingen. Rond Sinterklaas kroop hij altijd in de huid van zwarte piet, op 21 december was hij jarig. Dat hebben we met enkele hechte vrienden gevierd door lampionnetjes de lucht in te laten. Zijn verhakkelde motor ligt er nog onaangeroerd. Ik weet nog niet wat ik er mee zal doen."

Alleen

Ver vooruit kijken lukt nog niet. "Ik leef van dag tot dag", gaat Petra verder. "De ene dag kan ik al eens lachen en uitgaan, een andere dag zit ik de hele dag te wenen. Gelukkig heb ik veel steun aan een goede vriendin, familie en enkele hechte vrienden. Maar als ik thuis kom, blijf ik natuurlijk alleen. De vele steunbetuigingen na de dood van Frederic deden deugd, maar na verloop van tijd krijg ik, ondanks de vele beloftes, nauwelijks nog iemand over de vloer. Vermoedelijk ook omdat ze niet goed weten hoe ze moeten reageren. Bij de ouders van Davy, die wat verderop wonen, ben ik wel nog altijd welkom."


Van de aanrijder heeft ze niets gehoord. "Geen excuses, geen brief van een advocaat, niets", zucht Petra. "Hij heeft geen greintje berouw of respect getoond. Nu is het te laat. Ik hoop dat hij beseft wat hij heeft aangericht. Khyliano moet zijn hele leven zonder zijn vader verder. Fouten maken kan iedereen, maar dronken in een bestelwagen kruipen en in een bocht een inhaalmanoeuvre uitvoeren en een doorlopende witte lijn negeren? Ik hoop dat ik hem op het proces eens goed mijn gedacht kan zeggen of minstens een brief kan schrijven. Voor mij hoeft hij niet in de cel, maar dat rijbewijs mag hij gerust enkele jaren afgeven. Zodat hij goed boet voor zijn daden. Maar welke straf is de juiste voor zo'n wegpiraten?"


Feestdagen


Met de feestdagen in het verschiet, breken opnieuw enkele moeilijke dagen aan voor Petra en haar gezin. Op kerstavond is ze op bezoek geweest bij de ouders van Frederic, op oudjaar viert ze de overgang van oud naar nieuw met enkele vrienden in café De Haan in Wakken.

Lees meer