Het ijsblok prijkt sinds Allerheiligen op de Wapenplaats in Wakken.
Repro Joke Couvreur Het ijsblok prijkt sinds Allerheiligen op de Wapenplaats in Wakken.

Wanneer smelt ijskubus op Wapenplaats?

OPBRENGST LUDIEKE STUNT GAAT NAAR WARMSTE WEEK

Het oorlogsmonument op de Wapenplaats heeft sinds Allerheiligen gezelschap gekregen van ...een reuzenijsblok. Het gaat niet om een kunstwerk, wel om een actie voor Music for Life. In de kubus zit een fietsbel. Wie raadt wanneer die valt, wint een fiets. Het spel is een promostunt voor het evenement Wakken Smelt op 17 november.

Het ijsblok van 1 op 1 meter kreeg een stek op de Wapenplaats. De hamvraag is hoelang de kubus er in de huidige weersomstandigheden zal blijven staan. Net dat is de insteek van de stunt, een actie van het comité Wakken Smelt. "We spelen al een tijdje met het idee om iets voor de Warmste Week van Studio Brussel te organiseren", vertelt comitélid Céline Baeckelandt. "Dat doen we niet alleen. We kunnen ook rekenen op heel wat verenigingen en handelaars. In eerste instantie is er dus de ijskubus. Het is een actie die pas op het laatste moment ontstond. Er zit een fietsbel in het midden van het ijsblok en het is aan de inwoners van Wakken om voor 1 euro een gokje te wagen. De opbrengst gaat naar de vzw Sociale Dierenhulp, Sclero'ken, Bednet en de Cliniclowns."

Herfstzon

Het blok staat er sinds donderdag 1 november en in één dag tijd is die toch al wat gesmolten. Zal het late herfstzonnetje geen spelbreker voor de actie zijn? " Toen we de actie bedachten zagen de weersomstandigheden er nog anders uit", beaamt Céline. "Maar nu horen we dat het volgende week 17 graden zal worden. Mensen kunnen in principe tot 11 november een gokje wagen, maar we behouden ons het recht om de actie eerder te stoppen als het smelten te snel gaat. Zoiets kan enkele weken duren, maar ook enkele dagen. Het is aan de gokker om zowel de dag als het precieze uur tot op de seconde op te schrijven waarop de bel op de grond zal vallen. Wie er het dichtste bij zit, wint een fiets van onze sponsor." Het gigantische ijsblok is een creatie van ijsblokleverancier HIVA uit Ingelmunster. Ze zijn daarmee niet aan hun proefstuk toe. Eerder verzorgden ze ook al de ijsblokstunts van radiozender Q-Music.


Het evenement Wakken Smelt vindt op zaterdag 17 november vanaf 18 uur plaats. Op dat tijdstip start aan het woonzorgcentrum in Wakken een -ditmaal iets kortere- wandeling van vijf kilometer. Ze eindigt op de Wapenplaats, waar een gezellige markt zal plaatsvinden. 's Avonds treden de bands Triple Treble uit Oeselgem, Monroaw uit Wakken-Markegem en From Wrong to Right uit Markegem op. Tystn uit Tielt sluit af. De lokale harmonie verzorgt de muzikale omkadering. Tickets voor de wandeling kosten 8 euro. Kinderen betalen 5 euro. Kaarten én gokformulieren voor het ijsblok zijn verkrijgbaar bij cafés Flandria en Het Schaak, buurtwinkel Greta en de organisatoren.


Meer info op www.wakkensmelt.be en de gelijknamige FB-pagina.

Lees meer