4 Elke Verstuyft en Laurent Dobbelaere van de Rysselendemolen in Ardooie samen met drie generaties van de molenaarsfamilie Wieme van de Knokmolen in Ruiselede.
Sam Vanacker Elke Verstuyft en Laurent Dobbelaere van de Rysselendemolen in Ardooie samen met drie generaties van de molenaarsfamilie Wieme van de Knokmolen in Ruiselede.

Zeven molenaars slaan handen in elkaar voor eerste regionale molendag

In de wijde Tieltse regio kun je op zondag 12 juli zeven molens bezoeken. Het gaat om de Knokmolen en de Hostensmolen in Ruiselede, de Mevrouwmolen in Kanegem, de Poelbergmolen  in Tielt, de Artemeersmolen in Poeke, de Goethalsmolen in Wakken en de Rysselendemolen in Ardooie. Opmerkelijk is dat het initiatief van de molenaars zelf komt.

Traditioneel worden doorheen het jaar verschillende molendagen georganiseerd door overkoepelende molenverenigingen, maar mede door de coronacrisis was er dit voorjaar geen West-Vlaamse Molendag. “We besloten daarom zelf een eerste regionale molendag te organiseren”, zegt Elke Verstuyft van de Rysselendemolen in Ardooie. “Op zondag 12 juli zetten zeven molens tegelijk de deuren open tussen 10 en 18 uur. Overal wordt een woordje uitleg gegeven aan de bezoekers. Bij ons in Ardooie zijn het restaurant en het terras uiteraard open, maar ook op andere locaties zijn lokale hapjes en drankjes te verkrijgen. Bovendien hebben we een grote fotozoektocht uitgestippeld waarbij de zeven molens aan bod komen. Hoe meer molens je bezoekt, hoe meer kans je maakt om in de prijzen te vallen.”

4 Ook de recent gerestaureerde Mevrouwmolen in Kanegem is zondag te bezoeken.
Sam Vanacker Ook de recent gerestaureerde Mevrouwmolen in Kanegem is zondag te bezoeken.

Bij gunstig weer zullen alle molens draaien. In de Knokmolen in Ruiselede, waar aanpalend B&B ’t Molenerf gevestigd is, geeft molenbouwer Roland Wieme (79) samen met dochter Susy en kleindochter Zara (11) straks een woordje uitleg. “Ik had het geluk de kneepjes van het vak te kunnen leren van de laatste professionele molenbouwers”, vertelt Roland. “Het is fijn te zien dat de appreciatie voor het molenaarsvak toegenomen is. Ons molenerfgoed verdient die aandacht. Er zijn veel liefhebbers van molens en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Maar het blijft ook een vak apart. Graan op ambachtelijke wijze malen, doen we nog regelmatig in Ruiselede, al hebben we ook het geluk dat er een afzetmarkt is voor het meel. Zo is er een bakker in het dorp die nog af en toe ons meel gebruikt.”

4 De molen van de Poelberg.
Maxime Petit De molen van de Poelberg.

Reserveren voor een bezoek zondag is niet verplicht, maar wel aangewezen aangezien het aantal bezoekers beperkt is door de coronamaatregelen. Meer info op de Facebookpagina van de Regionale Molendag.

4 Anne-Sophie, Christ en Hubert Goethals aan de gelijknamige molen.
VDI Anne-Sophie, Christ en Hubert Goethals aan de gelijknamige molen.

Lees meer