2 Jef Leffelaer.
Vlaams Belang Jef Leffelaer.

Oude liefde voor SS-muziek van Vlaams Belanger gaat viraal: “Elke stok is goed om ons te slaan”

Een screenshot van de muzieksmaak van lokaal Vlaams-Belanger Jef Leffelaer, gemeenteraadslid in Stabroek, gaat viraal. Op het Facebookprofiel van Leffelaer is te zien dat hij muziek van de Wehrmacht beluisterd heeft. “We betreuren het, maar de feiten zijn van vijf jaar geleden, nog vóór Leffelaer de eed aflegde voor Vlaams Belang”, zegt woordvoerder van de partij Klaas Slootmans.

Het screenshot met de muzieksmaak van Leffelaer wordt onder meer gedeeld door Saïd Bataray van het Democratisch-Solidair Appèl of D-SA, een nog jonge, Antwerpse partij. Onder de nummers veel Duitse, militaire muziek uit de Eerste Wereldoorlog en nummers gelinkt aan de Wehrmacht, het Duitse leger onder Adolf Hitler. Maar ook een reactie van Leffelaer gaat viraal, ruim vijf jaar oud, onder een video op YouTube met een lied van de Vlaamse SS-vrijwilligers. “Zij vochten toen voor een ideaal, nog steeds het onze”, schrijft hij daar.

Aan Gazet Van Antwerpen verklaarde Leffelaer dat hij zich zou verontschuldigen voor die uitspraak als die iemand gekwetst zou hebben. “Maar dit is iets van vijf jaar geleden. Je moet daar verder niets achter zoeken. Ik ben een Vlaams-nationalist en word al mijn hele leven uitgemaakt voor collaborateur. Een lelijk woord dat eigenlijk toch gewoon ‘samenwerken’ betekent?”, aldus Leffelaer in de krant.

“We hebben ondertussen met Leffelaer gesproken en zowel hij als wij nemen nadrukkelijk afstand van die muziek en bijbehorend gedachtegoed”, zegt Klaas Slootmans, woordvoerder van Vlaams Belang. “Laat daar geen misverstand over bestaan: die ideeën zijn verwerpelijk.”

Regeringsonderhandelingen

“Het is ondertussen nog maar eens duidelijk hoezeer we na de overwinning van 26 mei onder de loep gelegd worden”, gaat Slootmans verder. “Alle wapens worden ingezet om Vlaams Belang uit de running van de regeringsonderhandelingen te duwen. Als je al in de berichten van vijf jaar geleden van een lokale politicus moet zoeken om een stok te vinden, is het ver gekomen. In die periode had Leffelaer de eed nog niet eens afgelegd om op te treden als mandataris van onze partij. Sindsdien heeft hij afstand genomen van die ideeën. Daarmee is voor ons de kous af.”

Jef Leffelaer was voor onze redactie zelf niet bereikbaar voor commentaar. Hij verwijderde inmiddels wel zijn muzieksmaak van Facebook.

2 De Facebookpost van Saïd Bataray.
RV De Facebookpost van Saïd Bataray.

81 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Rob Delbeek

    Het gaat mij niet zozeer om de muziek, wel om zijn reactie, die stelt dat de idealen van de ss vrijwilligers nog steeds de zijne zijn.

  • nicole ruys

    Ik luister naar de Antwerpse strangers.ben ik nu ook racist.

Lees meer