2 Eén van de projecten van Immpact.
Immpact Eén van de projecten van Immpact.

Projectontwikkelaar dreigt Antwerpen te verlaten als ‘asociale maatregel’ er komt: “Appartementen worden tot 50.000 euro duurder”

Projectontwikkelaar Immpact dreigt ermee Antwerpen te verlaten. Reden van een eventueel vertrek is het opleggen van minimale oppervlaktes voor nieuwbouwwoningen. Volgens CEO van Immpact, Philippe Janssens, is dat een asociale maatregel. “Appartementen worden tot 50.000 euro duurder.” Volgens Schepen voor Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) blijft het voor wie creatief is mogelijk om af te wijken van de norm en zet de maatregel geen druk op de prijs.”

Maandag buigt de Antwerpse gemeenteraad zich over de nieuwe regelgeving die stelt dat projectontwikkelaars in de Scheldestad bijvoorbeeld geen tweeslaapkamer appartementen mogen bouwen die kleiner zijn dan 80 vierkante meter. Die aanpassing in de bouwcode werd twee weken geleden al goedgekeurd op het college. Concreet gaat het om nieuwe normen rond minimale oppervlaktes voor nieuwbouwwoningen. Zo zou een appartement met één slaapkamer netto minimaal 60 vierkante meter groot moeten zijn, een appartement met twee slaapkamers 80 vierkante meter, een appartement met drie slaapkamers 110 vierkante meter en een huis met vier slaapkamers of meer 130 vierkante meter.

Fons Duchateau (N-VA), schepen voor Wonen: “Het antwoord bieden aan stedelijke woonuitdagingen bestaat er niet in om mensen steeds kleiner te huisvesten. Zeker in overbevraagde wijken is dat een aanpak die de problemen enkel zal doen toenemen. We zijn er van overtuigd dat creatieve vastgoedontwikkelaars hier wel in willen meestappen.”

Immpact - één van de grootste vastgoedontwikkelaars in de regio - gaat niet mee in die redenering en wilt zich terugtrekken uit Antwerpen als de maatregel maandag wordt goedgekeurd. Volgens de ontwikkelaar gaat het om een “asociale maatregel”, die het creëren van betaalbaar nieuwbouw vastgoed niet meer mogelijk maakt in Antwerpen. 

“Door minimale oppervlaktes op te leggen, hoopt het stadsbestuur meer gezinnen richting stad te trekken en kwalitatief wonen verder te bevorderen”, zegt CEO van Immpact, Philippe Janssens. “Maar in de praktijk zal men juist het tegenovergestelde bereiken: nieuwbouw in de stad zal onbetaalbaar worden voor de modale burger. Meer nog: de modale burger wordt op deze manier veroordeeld tot wonen in verouderde, milieu-onvriendelijke appartementen. Er zijn in onze maatschappij steeds meer singles, alleenstaanden en ouderen die grote appartementen niet kunnen betalen of net compacter willen wonen omdat het energiezuiniger is.”

Twintig procent groter bouwen

In Leuven, Mechelen en Brussel bestaat een soortgelijke regel al langer, al is het voorstel in Antwerpen een stuk verregaander. Zo zou dit voor alle districten van Antwerpen betekenen dat het gros van de appartementen er gemiddeld 20 procent groter moeten gebouwd worden.

2 CEO van Immpact Philippe Janssens maakt zich zorgen over de nieuwe maatregel.
Immpact CEO van Immpact Philippe Janssens maakt zich zorgen over de nieuwe maatregel.

Immpact maakte samen met de sector de berekening en komt tot de conclusie dat de nieuwe regelgeving appartementen tot 50.000 euro duurder zou maken. Een appartement met één slaapkamer - verkocht aan net geen 150.000 euro - zou door de eventuele toekomstige maatregel verkocht moeten worden aan bijna 188.470 euro. Dat is een prijsstijging van 38.870 euro. Bij een appartement met drie slaapkamers zou dat zelfs een prijsstijging van 52.375 euro betekenen.

Moeilijke buurten

“Groter bouwen kost nu eenmaal geld”, zegt Janssens. “Wie dit soort zaken voorstelt, moet daar eerlijk in zijn: finaal zullen die extra kosten helaas worden doorgerekend aan de Antwerpse koper. Maar als gezinnen door deze maatregel straks 50.000 euro meer moeten betalen voor hun woning, zal dat op termijn betaalbaar vastgoed onmogelijk maken. Vooral in de buurten waar nu al een verouderde huisvesting is. In moeilijkere buurten zoals Hoboken, Merksem, Borgerhout, Berendrecht, enzovoort zullen straks geen ontwikkelingsinitiatieven meer genomen kunnen worden, omdat onbetaalbare nieuwbouw niet meer in overeenstemming zal zijn met de koopkracht binnen deze buurten.”

“Het stadsbestuur doet er alles aan om betaalbaar en kwalitatief wonen in Antwerpen hand in hand te laten gaan met een aantrekkelijke en stabiele woningmarkt”, zegt schepen voor Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA). “We zetten ook verder in op een dialoog met de vastgoedsector en we voorzien in kwalitatieve afwijkmogelijkheden. Hiermee komen we tegemoet aan de ongerustheid die bij sommigen leeft dat de minimale oppervlaktes een druk zouden zetten op de prijzen.”

Met die afwijkmogelijkheden doelt De Ridder bijvoorbeeld op collectieve ruimtes die voorzien kunnen worden in een meergezinsgebouw. Ook panden op de erfgoedlijst die niet de ruimte bieden voor een groter appartement, ontsnappen aan de normen.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Annick Dello

    Hebben gekocht via Immpact. Van mij mogen ze de stad verlaten. Misschien eerlijkere projectontwikkelaars en zeker betere die dit kunnen verwezelijken. Immpact bedriegt zijn klanten met beloftes die ze niet waarmaken. Ze houden hun prijzen “laag” naar de verkoop toe. En dan slagen ze toe. Betalen hun leveranciers slecht of niet. Met gevolg dat ze de beloofde opleveringstermijnen met veel maanden moeten uitstellen en liegen tegen de klanten dat het niet hun schuld is maar altijd van iemand anders.

  • Stephan Meysmans

    Ben idd eens gaan kijken op spoor oost nieuwbouw is verschrikkelijk klein en nu al duur wij dachten in de living een hoekje voor bureau computer helaas dit zal de keuken worden zei de makelaar Een drieslaapkamerappartement is zo groot als een oud 1 slpkamerappartement

Lees meer