4 De tram - die je aan het linkerraam kan zien staan - vernielde een tandartsenpraktijk.
VTM Nieuws De tram - die je aan het linkerraam kan zien staan - vernielde een tandartsenpraktijk.

Tandarts werkt aan noodkabinet na ravage door tramongeval

Na het tramongeval zijn de vijftien bewoners vanmorgen teruggekeerd naar hun woning in het geëvacueerde appartementsgebouw aan de Boekenberglei in Deurne. Vooral de tandartspraktijk op het gelijkvloers, waar de tram binnenreed, is een ravage. Het tandartskoppel Walter Hintjens en Kristine Penneman wil zo snel mogelijk verderwerken vanuit een noodpraktijk, ingericht in containers. “De wachttijden zijn sowieso al lang. Wij willen onze patiënten niet in de kou laten staan”, zegt Kristine Penneman.

Het tandartsenkabinet op het gelijkvloers kreeg aan de kant van de Cruyslei de volle laag. De tram boorde zich door de gevel. Een steunmuur en een steunbalk boven het raam zijn naar binnengeduwd. 

Kristine Penneman: “De brokstukken lagen tot op onze behandelingsstoel. Die is helemaal vernield. Ook de RX-apparatuur om foto’s te maken moet vervangen worden. Onze kasten vol instrumenten, ook om weg te gooien. Het is een ramp. Ik durf geen bedrag te kleven op de materiële schade, maar dit loopt zeer hoog op.”

Vanaf woensdagmorgen gingen de tandartsen op zoek naar een noodoplossing. De praktijk enkele weken sluiten, is niet aan de orde. 

Kristine Penneman: “Onze patiënten moeten al zo lang wachten voor zij op consultatie kunnen komen. Wachttijden van drie maanden of meer zijn normaal.  Daarom denken wij aan een noodkabinet dat in enkele containers wordt ingericht in de Boekenberglei. Wij zijn volop in overleg met leveranciers. De eerste offertes komen straks al binnen.” 

Op hotel 

Andere bewoners mochten in de loop van woensdag even terug naar hun woning om kleding en wat medicatie op te halen. Bewoner Serge Veldman is er één van. Hij staat ‘s middags met enkele  zakken bijeengescharrelde kleding op de stoep van de Boekenberglei. De politie brengt hem daarna terug naar het Tulip Inn-hotel waar hij dinsdagnacht al onderdak kreeg. 

Serge: “Ik ken als bewoner natuurlijk het geluid van aankomende trams. Maar deze keer viel het mij op dat de tram wel heel hard reed. Het geluid was anders dan gewoonlijk. Het volgende moment werd het hele gebouw door elkaar geschud. Ineens hing er een grote stofwolk.  Ik ben samen met de andere bewoners geëvacueerd. Vannacht heb ik op hotel doorgebracht, op aanraden van de politie. Die kosten zullen door het stadsbestuur worden terugbetaald. Allez, dat is mij beloofd.” 

4 Bewoner Serge Veldman hoorde de tram aan hoge snelheid aan komen rijden.
Patrick Lefelon Bewoner Serge Veldman hoorde de tram aan hoge snelheid aan komen rijden.

Wanneer Serge terug in zijn appartement mag, weet hij nog niet. Nochtans is er bij hem weinig schade. Pas als de tram kan weggetakeld worden, kan een architect een prognose maken over hoe de structurele schade aan het gebouw. Op het eerste gezicht zal vooral de ingedeukte steunmuur bij de tandarts een probleem vormen. 

Bewoonster José Caers komt vanmorgen met haar man de schade opmeten. Zij woont op de tweede verdieping van het hoekgebouw aan de Boekenberglei met de Cruyslei. Vannacht heeft zij bij haar zoon geslapen. Nu mag zij wat kleding en medicatie ophalen. 

José: “Wij lagen al in ons bed toen het ongeval gebeurde. Je bent wel op slag wakker. Wij wonen hier sinds 2002 en hebben hier al verschillende tramontsporingen meegemaakt. Dit was wel het ergste. In ons appartement is er geen schade. De vraag is echter hoe het gebouw zal reageren als de tram straks wordt weggetrokken. Ik vrees dat wij vanavond nog niet terug naar huis kunnen.”

4 Bewoonster José Caers
Patrick Lefelon Bewoonster José Caers
4 Technici van De Lijn op het dak van de gecrashte tram.
Marc De Roeck Technici van De Lijn op het dak van de gecrashte tram.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer