2 Lise Braekers en Jacques Maes bij hun kinderboek.
Foto Bollen Lise Braekers en Jacques Maes bij hun kinderboek.

Bekroond tot allermooiste cover

KINDERBOEK VAN TEKENAARSKOPPEL BESTE VAN 1.400 INZENDINGEN IN FRANKFURT

'Oskar', het derde kinderboek van tekenaarskoppel Jacques (32) en Lise (29), heeft de Golden Award gewonnen op de Global Illustration Awards in Frankfurt. De jury vond de cover van het boek de mooiste van alle 1.400 inzendingen van over de hele wereld. Aan de award hangt een beloning van 2.000 euro.

Jacques Maes (32) en Lise Braekers (29) uit Schaffen schreven zich via het Vlaams Fonds voor Letteren in voor de wedstrijd, die werd gehouden tijdens de Frankfurter Buchmesse. "Ons boek was eigenlijk nog niet klaar, maar we hadden de cover alvast ingestuurd. Toen we van onze uitgever hoorden dat Oskar op de shortlist stond voor de categorie 'beste cover' zijn we vorige week halsoverkop naar Frankfurt gereden. Voor een grote zaal werden onze namen afgeroepen. We waren te overdonderd om een speech te houden", lacht Jacques. "De Frankfurter Buchmesse is een reusachtige vakbeurs voor tekenaars en schrijvers. We hebben er onze ogen uitgekeken."

2 De cover van kinderboek 'Oskar' sleepte de hoofdprijs in de wacht op de Frankfurter Buchmesse.
RV De cover van kinderboek 'Oskar' sleepte de hoofdprijs in de wacht op de Frankfurter Buchmesse.

Dezelfde passie

Jacques en Lise zijn al zeven jaar een koppel. Ze leerden elkaar kennen op de hogeschool in Genk, waar ze allebei grafische vormgeving studeerden. "We waren eerst gewoon vrienden, maar we hadden een grote bewondering voor elkaars werk en zo is er na de studies stilaan iets gegroeid", zegt Lise. Al zes jaar werken ze op hun bureaukamer in Schaffen samen als illustrator en graphic designer. Ze ontwerpen logo's, illustraties en affiches voor campagnes. "Wij delen dezelfde passie en hetzelfde leven. Daarom kunnen we als koppel en als collega's goed samenwerken", legt Lise uit.

Werk en privé

"We zijn allebei eeuwige twijfelaars. Het is nooit helemaal goed (lacht). Als je met twee bent, kan je makkelijker knopen doorhakken. Die twijfel is nodig om uiteindelijk met goede dingen te komen. Als Jacques iets anders had gedaan, zou hij nooit begrijpen waarom ik zo zit te piekeren over details en minimale verschillen in kleuren." Daar stemt Jacques mee in. "In het begin van onze samenwerking probeerden we elkaar nog te sparen, maar intussen zijn we partners die elkaar opbouwende kritiek geven. Een scheidingslijn tussen werk en privé hebben wij niet. Ook na de uren praten we verder over ontwerpen en mooie dingen."

Zonder woorden

De 2.000 euro die aan de award verbonden is, ziet het koppel als een mooie investering. "We hebben vijf maanden in Oskar gestoken, los van onze andere opdrachten. We voelen al vlinders om aan een nieuw kinderboek te beginnen. Het wordt weer iets helemaal anders." Oskar is hun derde kinderboek, en het eerste zonder woorden. "We hebben geprobeerd er teksten bij te verzinnen, maar wij denken nu eenmaal visueel. Het jongetje op de cover zit in bad, maar van daaruit maakt hij een hele ontdekkingsreis op zoek naar zijn speelgoeddiertje. De cover is minimalistisch, maar in de binnenkant gaat een wereld open. Het is een ode aan de verbeelding."

Canada

De inkt van Oskar is nog vers, maar uitgeverij Van Halewyck ziet potentieel. "Ons vorige boek 'Het prullala monster' heeft een Duitse vertaling en is ook uitgebracht in Canada. Oskar kan misschien in veel landen aanslaan. Er zijn 1.800 exemplaren gedrukt." Het was altijd hun droom om kinderboeken uit te geven. Een kinderwens heeft het koppel nog niet. "Voorlopig hebben wij genoeg aan elkaar en onze gedeelde passie voor het tekenen en ontwerpen." Op 4 november signeren Jacques en Lise op de Boekenbeurs in Antwerpen.

Lees meer