Diestse middenstand ontvangt Dwars door het Hageland, maar spaart de krachten voor het stadsfestival Supermercado

De renners van Dwars door het Hageland worden volgende vrijdag in Diest wat soberder onthaald dan in voorgaande edities van de koers. Het stadsfestival Supermercado, dat de twee dagen nadien gehouden wordt, slorpt dit jaar de meeste aandacht op.

De dag na Dwars door het Hageland wordt Supermercado gehouden.
Foto Bollen De dag na Dwars door het Hageland wordt Supermercado gehouden.

“Vorig jaar stond er ter gelegenheid van de koers een springkasteel en waren er kinderfietsjes”, zegt centrummanager Joachim Vancluysen. “De stad heeft recent al veel middelen ingezet bij de 1.000 kilometer voor Kom op tegen Kanker. Daarom zal de sportdienst dit keer geen activiteiten organiseren op de Grote Markt. Er komt enkel een groot scherm en een tapkraan.”

De horecazaken op de Grote Markt zijn goed af met de koers die aan hun terras voorbijrijdt, maar in de lege straten rond het parcours draaien de winkeliers die dag met hun duimen. Vorig jaar liep de eerste doortocht van het peloton door de Leuvensestraat en de Sint-Jan Berchmansstraat. De Botermarkt en Hasseltsestraat bleven daardoor een hele namiddag afgesloten. Handelaars zagen bijna geen klanten. “Die passage werd geschrapt uit het parcours”, zegt Vancluysen. “Het eerste deel van de  Koning Albertstraat wordt verkeersvrij. De handelaars denken na over een extra activiteit om mensen naar hun winkel te trekken.”

Eendjesrace

Het Grasboscafé langs het parcours in Molenstede gaat dit jaar evenmin door. “Wij organiseren immers onze eendjeskoers op de Demer tijdens Supermercado. Voor ons krijgt dit voorrang”, zegt Benoit De Ceunynck, voorzitter van de Lions Club. “Het Grasboscafé komt misschien terug in de toekomst, want er kwam bij ons veel volk kijken naar de doortocht van het peloton.”

Een saaie processie wordt Dwars door het Hageland allerminst. Bij de aankomst op de Citadel zet Cycling Vlaanderen het wielerdorp Kidz on Wheelz neer. In Aarschot gaat de ploegenvoorstelling en de start gepaard met de opening van de specialiteitenmarkt Fiësta Europa. Ook in Zichem bij de Maagdentoren is er vrijdag animo als de renners daar in volle finale zitten. “Het eerste jaar kwam de koers hier één keer voorbij, vorig jaar drie keer en vrijdag maar liefst vier keer”, zegt Leo Lemmens, de verheugde voorzitter van de vzw Maagdentoren. “We zetten bij de toren opnieuw een wielerdorp neer met groot scherm. Van 14 tot 19 uur is er animatie. Telkens de helikopter overvliegt spelen we op de weide een tafereel uit de Witte van Zichem met onze figuranten. Er zal ook een fiets van de toren naar beneden glijden en langs de Demer zetten we een aantal fietsen als decoratie.”  

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer